Het Zuid-Hollands Landschap kreeg gisteren van Rijkswaterstaat een cheque van 10.000 euro voor het bijvriendelijk inrichten van een deel van de Elfenbaan. (Foto: PR).

Wilde bijen in Leidse ommelanden beter beschermd

Gistermiddag werd bij Naturalis de start-bijeenkomst gehouden van de Groene Cirkel Bijenlandschap. In de Leidse ommelanden gaat dit samenwerkingsverband van de Provincie Zuid-Holland, Heineken en Alterra allerlei maatregelen nemen om de bijen te beschermen. Het gaat daarbij vooral om de wilde bijen. Daarvan zijn er ruim 360 verschillende soorten. De honingbij heeft al veel aandacht. Imkers hebben immers belang hebben bij een goede honingbijenstand.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/203269287″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Chris de Waard in gesprek met wetenschappelijk directeur Koos Biesmijer van Naturalis over de wilde bijen.

Tijdens de bijeenkomst was er meteen al goed nieuws voor de bijen. Rijkswaterstaat doneerde €10.000 euro aan het Zuid-Hollands Landschap om een deel van de Elfenbaan bijvriendelijk in te richten. Met het geld worden onder meer heesters aangeplant, zodat er meer voedsel en beschutting komt voor de wilde bij in het gebied tussen de N11 en het spoor bij Zoeterwoude. (Zie kaartje hieronder).

bijenrondjeOm de bijensterfte verder terug te dringen werken gemeenten, bedrijfsleven en verschillende organisaties samen in de Groene Cirkel Bijenlandschap. Dit is de nieuwe cirkel van Groene Cirkels, het samenwerkingsverband van Provincie Zuid-Holland, Heineken en Alterra. Gisteren ging de Groene Cirkel Bijenlandschap officieel van start onder leiding van burgemeester Laila Driessen van Leiderdorp.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/203269392″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Peter van den Akker van het Zuid-Hollands Landschap over het bijvriendelijk inrichten van de Elfenbaan.

Doel van de cirkel is om de bijensterfte onder de 10% brengen en een aantrekkelijk landschap voor bewoners, ondernemers en bezoekers te creëren.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×