Filmmaker Frank de Rooij over de documentaire 'Donker': "Ondanks alle tegenslagen houdt Justus (foto) hoop. Deze film gaat over veerkracht, of juist het gebrek daaraan. Over hoop, liefde, dromen en vluchten voor de werkelijkheid."

Donker: Documentaire over het leven van Justus

De afgelopen jaren heeft de Leidse filmmaker Frank de Rooij zwervend kunstenaar Justus Donker intensief gevolgd en gefilmd. Justus Donker maakte in de jaren ‘90 furore in de kunstgaleries van Nederland en New York, maar door tegenslagen raakte hij verslaafd aan drugs en verviel langzaam in een steeds dieper dal.

De trailer van de documentaire ‘Donker’ waar de Leidse filmmaker Frank de Rooij aan werkt.

“Tegenwoordig heeft hij veel moeite om rond te komen, maar Justus is vastbesloten om ooit weer door te breken,” zegt De Rooij. Het resultaat van zijn filmproject is de documentaire ‘Donker’. Om de film af te maken is een crowdfunding-actie gestart. De Rooij: “Het eerste moment dat ik Justus tegenkwam, wist ik direct dat er een film zit in zijn verhaal; een portret van een excentrieke kunstenaar met een groot ego, maar met een hart van goud. Een groot talent dat ondanks alle tegenslagen op eigenzinnige wijze zijn hoofd boven water weet te houden.”

Justus Donker en zijn twee broers Gijs en Aad, sloten zich in de jaren ’90 als grote talenten in de schilderkunst aan bij het collectief ‘After Nature’, opgericht door Peter Klashorst en Jurriaan van Hall. Zij gingen weer terug naar de basis van de schilderkunst, het naschilderen. Gecombineerd met wilde performances en interactie sloeg het bij het publiek enorm aan en veroverden zij de kunstgaleries in Nederland en New York.

Justus Donker over het succes in die periode: “We waren de Rolling Stones, de hoop van Nederland in tijden van crisis.” Als Justus’ broer Aad in 1998 onverwachts zelfmoord pleegt tijdens een psychose stort Justus in en ook ‘After Nature’ komt ten val.

Om de film te realiseren is een inzameling gestart opgezet in de vorm van Cinecrowd. Cinecrowd is een non-profit-stichting waar filmmakers hun ideeën voor films kunnen presenteren aan het publiek. Particulieren en bedrijven kunnen zonder risico een bijdrage leveren en er zo mede voor zorgen dat deze bijzondere film kan worden afgemaakt. Als tegenprestatie krijgen de donateurs onder meer een vermelding van de naam aan het begin en/of eind van de film, vrijkaarten voor de première en een kunstwerk van Justus Donker. Vele kunstinstellingen en andere geïnteresseerden hebben al donaties gedaan en TV West heeft aangegeven de film te willen uitzenden.

De donaties zitten op dit moment op een kleine 50% van het streefbedrag. Tot en met 9 juni kan gedoneerd worden voor deze film. Als het bedrag niet wordt gehaald, krijgen alle donateurs hun geld terug en gaat het project niet door. Meer informatie en een teaser van de documentaire is te vinden op cinecrowd.com/donker.

 

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×