Wethouder Laudy met de - volgens hem - laatste rol gele meeuwbestendige zakken van Leiden: "We hebben ze niet meer nodig." (Foto's: Video: Chris de Waard).

Laudy: "100 Klachten op eerste zakloze dag"

DSC03724Bij het klantcontactcentrum (KCC, bel 14-071) van de gemeente Leiden zijn gisteren circa 100 meldingen binnengekomen van mensen die problemen hadden met hun containerpasje. Een deel van de klachten was van centrumbewoners die nog geen pasje hadden ontvangen, een ander deel ging over niet werkende pasjes. Dat laatste probleem is volgens wethouder Laudy inmiddels verholpen: “De pasjes moeten geactiveerd worden. Blijkbaar was dat bij een deel niet gebeurd of mislukt. Afgelopen nacht om 00.00 uur zijn ze alsnog in gebruik gesteld.” Mensen die geen pasje hebben ontvangen, kunnen dat via www.leiden.nl/ondergronds doorgeven. Ze krijgen er dan alsnog eentje.

Overigens zijn volgens Laudy niet alle klachten terecht: “We krijgen ook klachten van mensen die zeggen dat ze geen pas hebben, terwijl we in ons systeem kunnen zien dat de pas wel degelijk is afgeleverd en zelfs al verschillende keren is gebruikt.”

2015-06-02 09.29.18

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/208432111″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Paul Laudy in gesprek met Chris de waard over de invoering van het nieuwe vuilnisophaalsysteem.

Dat niet alles meteen goed gaat, verbaast Laudy niet: “Als je een nieuw systeem invoert voor de inzameling van afval dan is het een illusie om te denken dat alles meteen op de eerste dag goed gaat.” De komende dagen verwacht Laudy dat het steeds beter gaat. Tot die tijd blijven de vuilniswagens gewoon hun rondjes door het centrum rijden: “Want we laten de vuilniszakken die nu nog niet in de containers zijn gegooid natuurlijk niet op straat liggen.” Laudy kondigt aan dat de handhaving de komende tijd opgevoerd zal worden. In eerste instantie krijgen mensen uitleg of een waarschuwing, later worden er ook boetes uitgedeeld.

Meeuwen en kauwtjes doen zich op de Geregracht tegoed aan de inhoud van de vuilniszakken die in alle kleurenb langs de straat staan. Op de achtergrond de ondergrondse containers.

Een aparte categorie vormen ondernemers in het centrum die hun afval tot nu toe illegaal aanboden als huisvuil. Zij hebben geen pasje ontvangen en krijgen er ook geen. Voor hun bedrijfsafval zullen ze nu via de officiële kanalen een afvalcontract met de gemeente moeten sluiten.

Papier- en glasbakken staan vooralsnog bovengronds. Dat geldt ook voor textiel en deels voor kunststof. De plasticcontainers worden de komende tijd vervangen door ondergrondse perscontainers met een veel grotere capaciteit. Tot het zover is, kan een extra leegrondje van deze containers geen kwaad. Dagelijks komen de foto’s van uitpuilende containers in Leiden langs op onder andere Facebook en Twitter.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×