Op de plek van de Gamma aan de Lammenschansweg komt mogelijk een evenementenhal die geschikt is voor zowel optredens als topsport wedstrijden van ZZ Leiden Basketbal.

Nieuwe Vijf Meihal misschien zonder ZZ Leiden Basketbal

De gemeente moet niet meer blijven wachten op ZZ Leiden bij de plannenmakerij voor een nieuwe sporthal in Leiden Zuid-West. Dat was een gemeenschappelijke conclusie na een brainstorm-sessie die de de werkgroep sport van de PvdA Leiden afgelopen week organiseerde rond de vervanging van de Vijf Meihal.

Voor een keer waren ook niet-leden uitgenodigd om mee te praten.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/207835305″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

De bijeenkomst werd georganiseerd door duoraadslid Martijn Otten van de Leidse PvdA. Chris de Waard prak met hem en de andere stakeholders tijdens een uitzending van Nieuws071 die helemaal in het teken stond van de bouwplannen voor het Leonardo College en de nieuwe Vijf Meihal.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/207835745″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Conrector Martijn Peetsold van het Leonardo College hoopt dat er nu haast gemaakt gaat worden met de plannen.

Op de hoek van de Churchilllaan en de Telderskade staat nu nog de Teldersschool. Die wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw ten behoeve van het Leonardo College dat nu nog is gevestigd aan de Noachstraat. De Leidse topsportschool is al jaren te klein behuisd en zit te springen om nieuwbouw.

De nieuwe school wordt geen op zichzelf staand gebouw. De gemeente combineert – net als in de wijk Dieperhout – geld uit twee potjes: onderwijs en sport. Op die manier kunnen er geen drie, maar zes gymzalen worden gebouwd bij het nieuwe Leonardo College. De school heeft op basis van de berekende leerlingenaantallen bij de nieuwbouw recht op drie gymzalen. Door een sporthal te bouwen met de oppervlakte van zes gymzalen ontstaan een sporthal die zo’n 1,5 keer groter is dan de huidige Vijf Meihal. Die verouderde hal wordt – nadat de nieuwe sporthal is opgeleverd – gesloopt om plaats te maken voor woonhuizen.

DSC03436

In het nieuwbouwplan – momenteel overigens nog niet veel meer dan een schetsontwerp – is naast de school en de sporthal ook ruimte voor andere sportfaciliteiten en een parkeergarage van drie à vier lagen. Tussen de hal en de nieuw te bouwen huizen komt een flinke groenstrook als buffer.

 

 

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/207835867″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Of de nieuwe sporthal ook een topsporthal wordt is nog zeer de vraag. De belangrijkste topsportgebruiker zou het eerste van ZZ Leiden Basketbal zijn. Maar die club loopt nog niet bepaald warm voor de nieuwe sporthal: “We gaan niet in een veredelde gymzaal spelen,” heeft voorzitter Marcel Verburg al bij herhaling laten weten. Een uitspraak die ook tijdens de brainstormsessie werd aangehaald door ZZ Leiden bestuurder Rob van Hooven die ook aan tafel zat.

Dat ZZ Leiden nog niet vol mee gaat in de plannen voor een nieuwe Vijf Meihal heeft een reden. Een groep ondernemers onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een ‘Event Center’ aan de Lammenschansweg. Op de plek waar nu nog bouwmarkt Gamma is gevestigd, zou dan een chique hal moeten komen die geschikt is voor concerten, congressen en sportwedstrijden. En daar heeft ZZ Leiden wel ogen naar. Sterker nog, de club wil er zelfs in participeren. Een goede horeca-afdeling, voldoende tribuneplaatsen en een ruimte voor een business-lounge zijn voorwaarden voor de club. Allemaal zaken die vooralsnog niet zijn voorzien aan de Telderskade.

DSC03456[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/207836599″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Topsportcoördinator Tjeerd Scheffer hoopt ook dat het event center er komt. Mocht dat onverhoopt niet doorgaan, dan wil hij dat ZZ Leiden alsnog terecht kan in de nieuwe Vijf Meihal. Daarom moet in zijn ogen bij het ontwerp rekening gehouden worden met bijvoorbeeld de mogelijkheid om mobiele tribunes naar binnen te rijden.

DSC03587De Teldersschool – die plaats moet maken voor de nieuwbouw van het Leonardo College – krijgt zelf overigens ook een nieuw schoolgebouw. Even verderop wordt langs het Kiljanpad en de Telderskade een scholencampus gebouwd waar naast de Teldersschool ook de Sleutelbloem en een nieuwe gymzaal komen. Die laatste gaan de scholen samen gebruiken.

Als de nieuwe sporthal klaar is, wordt de huidige Vijf Meihal gesloopt. De sterk verouderde hal werd in 1968 gebouwd. Ooit was het de bedoeling dat de hal tien jaar zou blijven staan . Op het terrein langs de Churchilllaan, tussen de huidige hal en de Teldersschool, komt de nieuwbouw voor het Leonardo College inclusief nieuwe Vijf Meihal.

Economie Leiden Politiek Sport Topsporthal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×