(Foto Hielco Kuipers).

Morspoortbrug in oorspronkelijke stijl hersteld

De restauratie van de Morspoortbrug is klaar. De afgelopen maanden werden niet alleen de fundering en de damwanden van dit Rijksmonument hersteld, ook werden de oorspronkelijke kleuren en het mechaniek van handmatig openen- en sluiten teruggebracht. Gisteren werd de oplevering in stijl gevierd. Wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte) sloot de openstaande brug en reed er daarna in een oldtimer overheen.

Laudy: “Ik ben bijzonder trots dat we deze historische brug in ere hebben hersteld. Op dit moment zijn we bezig met de metamorfose van het stationsgebied en het versterken van onze historische binnenstad. De Morspoortbrug vormt hierin een belangrijke schakel die oud met nieuw verbindt.’

De Morspoort en de Zijlpoort zijn als enige van de oorspronkelijk acht stadspoorten overgebleven. De Morspoort is de westelijk stadspoort van Leiden, gelegen aan de Morssingel. De stenen poort is in 1669 (de Gouden eeuw) in de stijl van de late Renaissance gebouwd naar een ontwerp van de Leidse bouwmeester Willem van der Helm, stadsbouwmeester en hoofd van de stadstimmerwerf van Leiden. De naam van de poort met een achtkantige koepel is afgeleid van De Morsch, het drassige weidegebied buiten Leiden. De huidige Morspoort staat op de plaats waar eerder een houten bouwwerk stond, dat rond 1611 werd opgericht toen Leiden zich naar het noorden uitbreidde.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×