De in- en uitgang van de garage komt op de Korevaarstraat. (Impressie: Gemeente Leiden).

Zorgen Pieterskwartier over parkeergarage Garenmarkt

De Wijkvereniging Pieterswijk maakt zich zorgen over de ondergrondse parkeergarage bij de Garenmarkt. Voorzitter Jan Pieters vroeg afgelopen donderdag bij de gemeenteraadscommissie met name aandacht voor een drietal zaken: de luchtkwaliteit, geluidsoverlast van de garage en het aantal evenementen op het plein. Ook pleit de wijk voor een groene inrichting van de Garenmarkt.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/209991879″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wijkvoorzitter jan Pieters over de komst van de parkeergarage onder de Garenmarkt.

De wijkvereniging wil dat de gemeente strengere eisen hanteert voor Nox en fijnstof. De wettelijke normen zijn volgens Pieters zo laag dat er nog steeds schade is voor de gezondheid van omwonenden. Ook moet de gemeente goed opletten bij de bouw. De ventilatoren van de parkeergarage kunnen trillingen of bromtonen veroorzaken als ze niet helemaal goed worden aangelegd. Achteraf aanpassen is zo duur dat het dan waarschijnlijk niet meer gebeurt, zo vreest Pieters.

Parkeergarage_Garenmarkt_Leiden_-_visualisatie_orthovoor_04

Een visualisatie van de ondergrondse parkeergarage onder de Garenmarkt. De ‘ijsbaan’ gaat plek bieden aan 425 auto’s.

Tenslotte wijst Pieters op een fout in het bestemmingsplan. Dat staat meer evenementen op het plein toe dan eerder door de gemeente werd vastgelegd in de evenementennota. “Als het nu verkeerd in het bestemmingsplan komt, kan de gemeente straks evenementen niet weigeren, ook al was het niet de bedoeling om ze toe te staan.”

garenmarkt_contractBegin deze maand tekende de gemeente Leiden op vastgoedbeurs Provada het DBM-contract met Dura Vermeer – BESIX voor de aanleg van de garage. DBM staat voor Design-Build-Maintain. Dat  houdt in dat de bouwcombinatie het ontwerp verzorgt, vervolgens de garage bouwt en voor een periode van 15 jaar gaat onderhouden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×