Global Imaginations is een indrukwekkende expositie die de Lakenhal de komende drie maanden houdt in de Meelfabriek. Aanleiding: de 440e verjaardag van de Universiteit Leiden. (Foto's: Chris de Waard).

Expositie Global Imaginations drie maanden in Meelfabriek

Vandaag was er een ‘pers preview’ van Global Imaginations. Een expositie van Museum De Lakenhal in De Meelfabriek. Onderdeel is het ‘Monument to the Dutch’. Een kunstwerk dat het achterhuis van Anne Frank verbeeldt als monument van tolerantie. Het Amerikaanse kunstenaarscollectief Ghana Think Tank maakte het na consultatie van Leidenaren begin dit jaar.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/211923428″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

De kunstenaars zoeken in de derde wereld oplossingen voor problemen van onze eerste wereld. Prominent naar voren kwam het probleem van intolerantie in relatie tot islamisering. Een Anne Frank Moskee was het antwoord van de kunstenaars. Dat lag té gevoelig. Een moskee werd het daarom niet. Maar ook het huidige kunstwerk zorgt voor discussie.

Directeur Meta Knol van de Lakenhal zag de bui al hangen en ging in de aanloop naar Global Imaginations in gesprek met allerlei organisatie

s. Het leidde tot aanpassingen aan het kunstwerk, maar die gaan in elk geval het Overleg Joden, Christenen en Moslims niet ver genoeg. Woordvoerder Hanneke Gelderblom sprak daarom een verklaring uit. De korte samenvatting: Blijf af van Anne Frank. Dat verhaal is sterk genoeg. Daar moet je niets aan toevoegen, hoe goed bedoeld ook.

Let op. Wie de expositie op deze bijzondere plek wil bezoeken moet rekening houden met de omstandigheden waaronder de tentoonstelling wordt gepresenteerd. De kunstwerken zijn verdeeld over verschillende verdiepingen in verschillende gebouwen van De Meelfabriek en zijn uitsluitend via (vrij steile) trappen bereikbaar.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×