(Foto: De Sleutels).

Buurtvereniging De Kooi tegen sloop: Stop De Sleutels!

Woningcorporatie De Sleutels wil onderzoeken of de zogenaamde ‘centrale blokken’ in De Kooi alsnog kunnen worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In een brief aan bewoners en de politiek schrijft directeur Gerda van den Berg dat renovatie zo duur wordt dat sloop en nieuwbouw waarschijnlijk net zoveel kost en bovendien betere woningen oplevert.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/212077596″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

De SP stelde er gisteren vragen over aan wethouder Laudy. Jaren geleden besloot de gemeenteraad namelijk al dat de ‘noordelijke blokken’ wel, maar de ‘centrale blokken’ niet gesloopt mogen worden. In De Kooi is nu veel onrust ontstaan onder bewoners. Namens hen kwam gisteren ook voorzitter Wils Spies van de buurtvereniging inspreken bij de raadscommissie. Haar boodschap: Stop De Sleutels!

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/212077258″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Volgens SP-raadslid Han Dirks was ook jaren geleden al bekend dat renovatie duur is. Hij ziet dan ook geen reden waarom er op dat eerdere besluit teruggekomen zou moeten worden. Bovendien speelt ook het feit dat het hier om een karakteristieke arbeiderswijk, gebouwd door architect Jesse, gaat en de sociale cohesie in de wijk erg groot is. Bij sloop en nieuwbouw worden de nieuwe huizen te duur voor een deel van de huidige bewoners, waardoor ze niet in de wijk kunnen terugkeren.

Wethouder Laudy herkent alle punten die de SP aandraagt, maar vindt het eigenlijk veel te vroeg om te reageren. “Bijna dagelijks hoor ik dat partijen in de stad iets willen wijzigen aan eerder opgestelde plannen. Vaak leidt dat niet tot wijzigingen. Ik ga dus niet op elk onderzoek of idee reageren.”

Relevante link: Renovatie of nieuwbouw

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×