Minister Kamp gaat radiofrequenties veilen: toekomst Sleutelstad onzeker

Ondanks massale weerstand in zowel de Tweede Kamer als binnen de radiomarkt, gaan minister Kamp en staatssecretaris Dekker (allebei VVD) de frequenties van commerciële radiozenders gewoon veilen. Op 31 augustus 2017 lopen de huidige vergunningen af van alle landelijke en niet-landelijke zenders. Het gaat daarbij dus om stations als Sky Radio, Radio 538, Q-Music en Radio 10, maar ook om regionaal of lokaal opererende zenders als Sleutelstad, Decibel en Fresh FM. Tot nu toe was de PvdA tegen een veiling, maar binnen het kabinet is er nu blijkbaar wel overeenstemming.

De radiofrequenties werden in 2003 voor het eerst uitgegeven. Dat ging toen via een systeem waarmee zowel een inhoudelijk als een financieel bod gedaan moest worden. In 2011, toen die eerste vergunde periode afliep, besloot het kabinet tot een verlenging. Een waarde-onderzoek wees uit dat alle frequenties met een regionale dekking maximaal 0 euro waard zijn. De landelijke frequentie-netwerken zijn wel waardevol, maar daarvoor wordt door de landelijke zenders al fors betaald. De regionaal opererende commerciële zenders hoeven sinds eind 2011 niet meer aan de overheid te betalen voor hun waardeloze frequenties, maar werden wel verplicht om te investeren in de nieuwe uitzendstandaard DAB+.

Vanaf september 2015 gaan de niet-landelijke commerciële zenders via DAB+ uitzenden. De landelijke radiostations doen dat al langer. Het was de bedoeling dat de FM vanaf 2023 niet meer gebruikt wordt voor radio-uitzendingen. Alle bestaande ontvangers worden dan in een klap waardeloos. Die termijn lijkt nu te worden verlengd.

Uiterlijk in het voorjaar van 2017 wil Kamp de FM-frequenties veilen voor maximaal tien jaar. Gevolg kan zijn dat er een enorme verandering ontstaat, omdat bestaande zenders hun frequenties verliezen en eventuele nieuwkomers bij nul moeten beginnen met het opbouwen van een luisterpubliek en het samenstellen van een succesvolle programmering. Overigens worden ook de beperkingen opgeheven waarbij een bedrijf niet meerdere frequenties mag bezitten. Radiopartijen of investeerders met voldoende middelen kunnen dus in theorie de hele radiomarkt in handen krijgen. Dat kan ook een buitenlandse partij zijn. Ook programma-inhoudelijke eisen vervallen. Zenders zijn daardoor straks niet meer verplicht om een bepaald percentage nieuws en informatie te bieden.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×