Opknappen van de verouderde schaatshal? Het kan, maar heeft niet de voorkeur. De hal is geen eigendom van de gemeente. Een nieuwe hal staat bovenaan de wensenlijst van de schaatsers in Leiden en omgeving, maar lijkt te duur. Onteigening van de huidige accommodatie is de derde optie waar sportwethouder De Wit aan denkt. Vervolgens kan de hal dan alsnog opgeknapt worden.

Gemeente sluit onteigening schaatshal niet uit

In de loop van de week komt wethouder Frank de Wit (D66, sport) naar buiten met de toekomstplannen voor de schaatshal aan de Vondellaan. In 2012 stelde de Leidse raad vier miljoen euro beschikbaar voor de renovatie van de 200 meterbaan. Pijnpunt daarbij was altijd al dat de hal eigendom is van een particuliere belegger. Zo’n hal van iemand anders opknappen met publiek geld heeft per definitie niet de voorkeur en al helemaal niet als dat zou kunnen leiden tot een huurverhoging aan de Stichting IJshal Leiden (SIJL).

Er liggen nu drie opties op tafel. De gemeente knapt de hal toch op, maar maakt met eigenaar Kempeneers bindende afspraken over de huurprijs die de SIJL ook na renovatie gaat betalen, er komt alsnog een nieuwe schaatsbaan op een andere locatie of de huidige hal wordt onteigend.

Een hele nieuwe hal heeft de voorkeur van de SIJL. De gemeente heeft daarvoor echter onvoldoende geld beschikbaar. Een gemeentelijke bijdrage zou in dat geval beperkt blijven tot de eerder gereserveerde vier miljoen. De SIJL moet dan zelf de rest van de benodigde middelen bij elkaar zien te krijgen. Om hoeveel dat precies gaat is nog niet duidelijk.

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×