Een actie van de toen 13--jarige Florian van Strien kon in 2010 niet voorkomen niet de bieb op zaterdag dicht ging. In 2012 zette hij nogmaals een handtekening. Nu om de groenLinks actie te ondersteunen om de bieb open te houden. Dat lukte toen wel, maar opnieuw wordt de wijkbieb in het voortbestaan bedreigd. (Archieffoto: Sleutelstad).

D66 wil bibliotheek Merenwijk voorlopig openhouden

Red de Bibliotheek in de Merenwijk! Zo luidt de oproep van wijkbewoner Marieke Holzapfel die een petitie is gestart om BplusC en de gemeente Leiden te bewegen om de bieb aan de Rosmolen open te houden. Inmiddels zijn er al 1224 digitale handtekeningen verzameld. Ook oppositiepartij CDA Leiden heeft zich met haar vier zetels in de Leidse raad achter de actie geschaard. “Triest en een verkeerde prioriteitstelling,” zegt CDA raadslid Joost Bleijie die zelf ook in de wijk woont.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/212810899″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

D66-raadslid Susannah Herman denkt dat het bibliotheek-filiaal in de Merenwijk probleem nog een jaar open kan blijven. Het geld is volgens haar geen probleem. Uitstel betekent ook geen 62.000 euro naar de scholen en dan is het openhouden al voor een groot deel gedekt, denkt ze.

De gemeente legt BplusC een forse bezuiniging op. De bibliotheekorganisatie moet tonnen subsidie inleveren en is dus naarstig op zoek naar manieren om dat geld te vinden. Belangrijke denkrichting is daarbij het concentreren van activiteiten op de hoofdlocatie aan de Nieuwstraat. De bieb in de Merenwijk sluiten levert jaarlijks een besparing op van circa 90.000 euro. Het uitlenen van boeken in de wijk zou dan via een zestal scholen kunnen. Die zouden daarvoor dan 62.000 euro krijgen.

 

De kans dat het bibliotheekfiliaal in de Merenwijk voorlopig openblijft, lijkt flink toegenomen nu ook de grootste partij in de Leidse raad zich daar hard voor gaat maken. Raadslid Susannah Herman zegt morgen bij Sleutelstad FM dat de Merenwijk-bieb wat haar fractie betreft in elk geval het komende jaar open moet blijven. In de tussentijd gaan de gemeente namelijk een stadsbrede visie opstellen over het bibliotheekwerk in Leiden en het zou zuur zijn als daaruit dan eind 2016 blijkt dat de wijkbibliotheek juist moet blijven, terwijl die eerder dat jaar de deuren heeft moeten sluiten.

De bibliotheek in de Merenwijk wordt al jaren met sluiting bedreigd. Ook werden de openingstijden al teruggeschroefd om geld te besparen.

Cultuur Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×