Marieke Holzapfel overhandigde gisteren 2670 handtekeningen aan wethouder Strijk (D66, cultuur) en commissievoorzitter Moniek van Sandick.

Raadsmeerderheid wil wijkbibliotheek Merenwijk redden

Voor de derde keer in vijf jaar tijd wordt het bibliotheekfiliaal in de Merenwijk met sluiting bedreigd. BplusC moet tonnen bezuinigen en wil kosten drukken door panden af te stoten. BplusC-directeur Willem van Moort wil het liefst terug naar twee panden in plaats van nu vijf. Verder hoopt hij meer tijd te krijgen van de Leidse politici om de opgelegde bezuinigingen door te voeren. “Als we de invulling van de bezuinigingen kunnen uitstellen tot het moment dat we een nieuwbouwproject kunnen starten, dan wil ik wel met de gemeente om tafel om te kijken of we de Merenwijk open kunnen houden.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/213097989″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

BplusC-directeur Willem van Moort wil meer tijd om de bezuinigingen door te voeren: “Anders gebeuren er ongelukken”.

 

In de nieuwe huisvestingsplannen trekt BplusC zich terug op twee locaties, het Volkshuis aan de Apothekersdijk en het gebouw van de centrale bibliotheek in de Nieuwstraat. Dat laatste pand wordt dan flink verbouwd en gaat mogelijk ook plek bieden aan andere organisaties.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/213096503″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Merenwijk-bewoonster Marieke Holzapfel haalde in enkele dagen tijd duizenden handtekeningen op van mensen die ook willen dat de bibliotheek in de Rosmolen openblijft.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/213097745″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

CDA-raadslid Joost Bleijie komt met een voorstel dat sowieso geen meerderheid gaat krijgen.

Het CDA wil de bieb openhouden met geld uit de economie-portefeuille. Daar wordt nu niet op bezuinigd. Het college-akkoord maakt het plan van oppositiepartij CDA bij voorbaat kansloos. Vorig jaar spraken D66, VVD, PvdA en SP af dat financiële problemen altijd binnen dezelfde portefeuille moeten worden opgelost. In dit geval is dat dus de cultuur-portefeuille.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/213097667″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Ook de PvdA komt volgende week met een voorstel om de wijkbieb open te houden. Financiële dekking heeft die partij echter nog niet, maar dat komt dik in orde beweert duoraadslid Erica de Leeuw stellig.

Cultuur Leiden Politiek BplusC


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×