Raadsmeerderheid wil wijkbibliotheek Merenwijk redden

2

Voor de derde keer in vijf jaar tijd wordt het bibliotheekfiliaal in de Merenwijk met sluiting bedreigd. BplusC moet tonnen bezuinigen en wil kosten drukken door panden af te stoten. BplusC-directeur Willem van Moort wil het liefst terug naar twee panden in plaats van nu vijf. Verder hoopt hij meer tijd te krijgen van de Leidse politici om de opgelegde bezuinigingen door te voeren. “Als we de invulling van de bezuinigingen kunnen uitstellen tot het moment dat we een nieuwbouwproject kunnen starten, dan wil ik wel met de gemeente om tafel om te kijken of we de Merenwijk open kunnen houden.”

BplusC-directeur Willem van Moort wil meer tijd om de bezuinigingen door te voeren: “Anders gebeuren er ongelukken”.

 

In de nieuwe huisvestingsplannen trekt BplusC zich terug op twee locaties, het Volkshuis aan de Apothekersdijk en het gebouw van de centrale bibliotheek in de Nieuwstraat. Dat laatste pand wordt dan flink verbouwd en gaat mogelijk ook plek bieden aan andere organisaties.

Merenwijk-bewoonster Marieke Holzapfel haalde in enkele dagen tijd duizenden handtekeningen op van mensen die ook willen dat de bibliotheek in de Rosmolen openblijft.

CDA-raadslid Joost Bleijie komt met een voorstel dat sowieso geen meerderheid gaat krijgen.

Het CDA wil de bieb openhouden met geld uit de economie-portefeuille. Daar wordt nu niet op bezuinigd. Het college-akkoord maakt het plan van oppositiepartij CDA bij voorbaat kansloos. Vorig jaar spraken D66, VVD, PvdA en SP af dat financiële problemen altijd binnen dezelfde portefeuille moeten worden opgelost. In dit geval is dat dus de cultuur-portefeuille.

Ook de PvdA komt volgende week met een voorstel om de wijkbieb open te houden. Financiële dekking heeft die partij echter nog niet, maar dat komt dik in orde beweert duoraadslid Erica de Leeuw stellig.

Delen

2 reacties

  1. De economie portefeuille is al vergeven aan de hobbies van het Regime van VVD66. Asfalt, beton, asfalt, beton. De cultuur portefeuille in een stad die naast wetenschap ook cultuur wil uitstralen is verworden tot een sluitpost van de 1/2 Zijlstra’s in het Regime. Misschien dat de andere fracties in dit rampencollege nu echt wakker worden en nog wat tegengas kunnen geven. Hoop doet leven in een stad die steeds verder uit louter bakstenen bestaat.

  2. een Leids burger op

    Het zou mooi zijn voor de gebruikers van die bibliotheek in de merenwijk als deze behouden zou kunnen worden. Maar als dat niet het geval zou zijn is dat nu ook weer geen ramp hoor. Immers de bezoekers van die bibliotheek in de merenwijk kunnen dan gewoon terecht bij de blibliotheek in de nieuwstraat.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline