Herontwikkeling Meelfabriek start in oktober

11

Zodra de Lakenhal-expositie Global Imaginations begin oktober is afgelopen, start de herontwikkeling van de Meelfabriek. Dat zegt eigenaar Ab van der Wiel. Inmiddels is begonnen met het bouwrijp maken van het terrein waar Van der Wiel in opdracht van studentenhuisvester DUWO 57 appartementen gaan bouwen voor ‘Young Professionals’ (1). De twee gebouwen moeten begin 2017 worden opgeleverd.

Loft-2-Holanda-02In de Meelfabriek komen onder andere enorme lofts tot 225 m2 waarvan sommige ook een vide krijgen.

Nog eind dit jaar zegt Van der Wiel ook te starten met de bouw van de Meelfabriek Toren (1a). In dit nieuwe gebouw langs de Oosterkerkstraat komen appartementen van 90 m2. Begin volgend jaar start dan de realisatie van grote industriële lofts van 110 m2 tot 225 m2 in het Molengebouw en het naastgelegen Riffellokaal (1b). Op de begane grond zijn in de plint bijzondere winkels en galeries gepland.

Gelijktijdig start de verbouwing van het kantoor- en het poortgebouw waar ruimte komt voor creatieve bedrijven. Eind volgend jaar of begin 2017 moet die fase worden opgeleverd.

De overige gebouwen zijn op de overzichtsafbeelding aangeduid met een 2. Dat staat voor de tweede fase waarvan de bouw volgens Van der Wiel medio 2016 van start gaat. In die gebouwen komen Azzurro Wellness van Van der Wiel zelf, verschillende kantoorruimtes, lofts en een hotel met 100 tot 120 kamers. Voor dat hotel is inmiddels een exploitant, wie dat is, maakt Van der Wiel binnenkort bekend.

1LOLA_singelpark_view_meelfabriek

Rond rond de gebouwen van het Meelfabriek-complex wordt een door landschapsarchitect Piet Oudolf ontworpen tuin aangelegd. Oudolf is onder meer bekend van het beroemde stadspark The High Line in New York dat is aangelegd op een oude spoordijk. Oudolf gaat in Leiden ook het ontwerp maken voor het singelpark rondom Molen de Valk. De tuin van e meelfabriek moet in 2017 worden aangelegd.

Delen

11 reacties

 1. Helaas staat hier niet bij dat de buurt falikant tegen de bouw van de appartementen voor `young professionals’ is en al weken actie voert. Dit omdat de buurt hierover helemaal niet geinformeerd was, de gebouwen 12 meter hoog worden en dicht op de gracht en de Wevershof worden neergezet en daardoor licht en uitzicht wegnemen van de bestaande bebouwing, en omdat de rechthoekige, blokvormige `Oostduitse’ architectuur helemaal niet past bij de bestaande kleinschalige bebouwing aan de Waardgracht. Bovendien worden de blokken `met de rug’ naar de buurt gebouwd. Er wordt een parkje aangelegd, maar dat komt achter de blokken te liggen en is niet zichbaar voor de rest van de buurt. Een beetje creatieve architect zou a) de blokken anders neerzetten zodat de naar de buurt toe gekeerd zijn, en b) een wat vriendelijker bouwstijl hebben gehanteerd. Kom op mannen, doe er wat aan. Het kan nog.

  • Piet Pekelharing op

   Dat die blokken met de rug naar de buurt worden gebouwd is toch alleen maar een voordeel? Dan kijk je tenminste niet bij elkaar naar binnen.

 2. Een schande dat Leiden z’n burgers niet heeft betrokken bij wat toch duidelijk een grootschalige wijziging lijkt te zijn van de plannen waarover zoveel discussie is geweest toen de eerste versie vastgesteld werd. Nu lijken bijna veel principes gewoon overboord gegooid te worden, niks open, niks historisch besef of integratie met de omgeving. Gewoon doordrukken met goedkope betonblokken aan het zijkantje en vooral niemand informeren voor het geval ze moeilijk doen.

  Ook een behoorlijke misser dat dit artikel niet even verwijst naar vorige beichtgeving over dit hete nieuwswaardige hangijzer waat nota bene Sleutelstad zelf pas nog over berichtte! Zijn er nog journalisten werkzaam hier of is het een doorgeefluik geworden? Hallo?!

 3. Het is al een paar keer gezegd. Dit neoliberale regime VVD66 negeert alles. Inspreken in de Raadszaal, protest tot in de Raadszaal, aanspreken van de raadsleden. Geen enkel effect. Ik dacht dat een bepaalde partij zoiets zei “En nu de wijken (verzieken)”. Deze stad is een speelterrein voor de hobbies van de gevestigde orde aan de Breestraat en haar marktvriendjes geworden. We kijken ernaar en laten het maar gebeuren. De kruik gaat te water tot hij barst.

 4. Ach dit is weer een bevestiging hoe Leidse ambtelijke molens werken, gaan heel selectief te werk (niet alleen traag). En soms vraag ik me wel eens af of er wel eens wat aan de strijkstok blijft hangen

  • Eindelijk gebeurd er weer wat goeds op die plek.
   De omliggende kleinschalige armoe die 30 of 40 jaar geleden is neergezet na de sloop van de oorspronkelijke bebouwing past er niet goed bij en zou eigenlijk ook plaats moeten maken voor een betere kwaliteit bebouwing.

 5. Ik mis een theater , bioscoop, bars, alternatieve winkeltjes, terrassen en eetgelegenheden. Die zaken maken het tot een nieuwe plek voor iedere Leidenaar

 6. ik zie op bovenstaande Artist Impression geen woonboten liggen in de Zijlsingel. Ik denk dat het mooier wordt voorgesteld als dat het in werkelijkheid wordt.Het zou al een stuk beter worden als de coniferenhagen worden verwijderd, en er meer ruimte tussen de boten wordt gecreëerd. je krijgt dan meer zicht op het water van de Zijlsingel.

 7. Dit is geen artikel dat uitmunt in kritische journalistiek. Het is meer een “copy and paste” artikel van een bericht van de v d Wiel, die samen met DUWO en de gemeente Leiden zijn plannen ontvouwt. Dat de buurt eromheen onvoldoende vooraf is geïnformeerd en grote bezwaren heeft tegen de massaliteit van de nieuwe hoogbouw, staat er helemaal niet bij en er wordt ook niet naar verwezen. Dat zijn we van Chris de Waard toch wel anders gewend.

  • Eric van 't Groenewout op

   Deze plannen zijn toch al in februari 2013 bekend gemaakt? De massaliteit van de hoogbouw valt alleszins mee. In een stedelijke omgeving valt 12 meter moeilijk ‘massaal’ te noemen. In de historische kern van Leiden zijn heel wat panden te vinden die a) hoger zijn dan 12 meter en b) veel dichter tegenover elkaar staan dan hier na realisatie het geval is.
   Wat me alweer verbaast in de commotie op deze website rond bouwprojecten in Leiden: vaak zijn die al jarenlang bekend, zijn er inspraakrondes geweest, zijn er bestemmingsplanaanpassingen geweest, zijn er vergunningtrajecten geweest en zijn vergunningen verstrekt. Legio kansen om in allerlei fases in te spreken en/of bezwaren in te dienen. Ik kan iets hebben gemist, maar ik kan me niet herinneren al in 2013 of 2014 of eerder al in 2015 iets gelezen of gehoord te hebben over bezwaren tegen de plannen rond de Meelfabriek.
   De appartementen van Duwo vind ik overigens niet uitblinken in schoonheid. Zij doen enigszins afbreuk aan dit project. Laat onverlet dat een markant stukje Leiden wordt behoed voor sloop. Het is een mooi staaltje van herontwikkeling van industriële monumenten en hopelijk gaat de herontwikkeling voor nieuwe bedrijvigheid zorgen.
   Hubert heeft het over negeren van inspreken in de Raadszaal. Kan hij met voorbeelden aankomen van insprekers (graag met naam) die in 2013 of 2014 of eerder in 2015 tijdens commissie- dan wel raadsvergaderingen de herontwikkeling van de Meelfabriek aan de orde hebben gesteld, dan wel gedurende de bezwaartermijnen ook daadwerkelijk bezwaar hebben aangetekend? En om hoeveel bezwaren ging dat? Als je zo stellig meldt, dat alle bezwaren zijn genegeerd, zie ik met belangstelling tegemoet waar, wanneer en door wie, die bezwaren zijn geuit.
   “De buurt” beklaagt zich dat het niet voldoende is geïnformeerd, doordat de meeste (want: bejaarde) bewoners niet van de plannen op de hoogte zijn. Geen toegang tot internet, zo verkondigde een actievoerdster eerder op sleutelstad. Maar dat is dan niet in lijn met het landelijk gemiddelde: 77% van alle 65-plussers in Nederland maakt dagelijks gebruik van internet. Het zou wel heel raar zijn als juist in dit stukje Leiden dat percentage op nul ligt! Verder zou het huis-aan-huisblad met gemeenteberichten niet worden bezorgd in deze buurt. Maar de gemeente noch bouwondernemer zijn verantwoordelijk voor de bezorging van de weekkrant.

   Ik ben blij dat dankzij dit project, de Meelfabriek behouden blijft. Het is een mooi stukje Leiden en ik denk dat het er alleen maar mooier op wordt, als dit project wordt gerealiseerd. Het park door de befaamde tuin- en parkontwerper Piet Oudolf zal er waarschijnlijk in werkelijkheid nog veel mooier uitzien dan op papier.

  • Wat je zegt klopt dam ook helemaal niet Emile. Hieronder zie je bij de gerelateerde berichten als een van de eerste een link naar het artikel over het verzet tegen de ‘Berleidse muur’.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline