Maarten van Veen opent het Hortus Festival. (Foto: Anne Meyer).

Opening Hortus Festival door pianist Maarten van Veen

Pianist Maarten van Veen opent woensdag 22 juli in de Hortus Botanicus in Leiden de twaalfde editie van het Hortus Festival. Hij speelt vier generaties nocturnes (Chopin, Fauré, Poulenc en Field), verdeeld over een Erard en een Pleyel vleugel. Frédéric Chopin schreef ooit over deze instrumenten: “Als ik geen inspiratie heb, bespeel ik de Erard, waarop ik eenvoudig de juiste klank vind. Maar als ik me goed voel en sterk genoeg om mijn eigen klank te maken heb ik de Pleyel nodig.”

Deze woorden inspireerden Maarten van Veen: “De Erard is inderdaad eenvoudiger te bespelen, de vleugel gedraagt zich rustig. Achter de Pleyel kun je veel meer nuanceren, zowel qua volume als klankkleur, dat maakt de vleugel ook lastiger te bespelen. Ik wil de wat complexere nocturnes spelen op de Erard en de meer rustige stukken op de Pleyel vleugel. Dat is niet echt voor de hand liggend maar het maakt het wél spannend.”

Het festivalthema dit jaar is Nachtlied. Voor componisten als Schumann, Chopin en Schönberg was de nacht een grote inspiratiebron. Ze schreven er prachtige muziek over en de allermooiste werken klinken tijdens het Hortus Festival.

Pianist/dirigent Maarten van Veen is artistiek leider van het Hortus Festival, directeur van het Rotterdamse DoelenEnsemble en artistiek directeur van de Murray Dranoff Foundation in Florida. Hij studeerde bij Philippe Herreweghe en Frans Brüggen om als dirigent de taal van de 20e eeuw om te zetten naar een oorspronkelijke orkestklank. Met Robert Craft nam hij in de Abbey Road Studios in Londen een cd op met werken van Igor Stravinsky. De New York Times noemde het ´de beste opnamen ooit´.

Nocturnes – Pianist Maarten van Veen
Woensdag 22 juli 2015 om 20.00 uur
Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden
Tickets & Info: www.hortusfestival.nl
Concertkaarten € 26,00 – Early Bird-tarief € 23,40 (voor de snelle beslissers)

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×