Molen de Valk met de wind vol in de zeilen op de nationale Molendag in mei van dit jaar. Een beeld dat we in de toekomst niet meer zullen zien, aldus molenaar Vroeijenstijn. (Foto's/video: Chris de Waard).

Molen de Valk bedreigd door Rijnsburgerblok

jorindeDe nieuwbouw bij Leiden Centraal gaat er toe leiden dat Molen de Valk stil komt te staan. De enorme hoogbouw van het toekomstige Rijnsburgerblok neemt het molenmuseum letterlijk de wind uit de zeilen. Het is een schrikbeeld voor molenaar Jorinde Vroeijenstijn van Molenmuseum de Valk . Maar wel eentje die bewaarheid gaat worden. Vroeijenstijn: “Molen de Valk zal na de bouw van het Rijnsburgerblok in elk geval niet meer kunnen draaien in de windrichtingen west, noord-west en zuid-oost.”

 

Molennaar Jorinde Vroeijenstijn van Molen de Valk luidt de noodklok: Als de hoogbouw bij Leiden Centraal gebouwd wordt, komt de molen stil te staan.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/215128547″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Chris de Waard sprak op de stelling van de Valk met molenaar Jorinde Vroeijenstijn over de bedreigde molen.

 

Molen de Valk in volle glorie tijdens de Nationale Molendag op 10 mei 2015. Een plaatje dat we in de toekomst niet meer gaan zien.

De torens van het Rijnsburgerblok worden 50 tot 72 meter hoog. Volgens de molenbiotoop zouden ze maar 22 meter hoog mogen worden, omdat de afstand tot Molen de Valk maar 180 meter is. Dat Leiden toch mag bouwen komt omdat de provincie een ontheffing heeft verleend voor de molenbiotoop. “Uit windtunnelonderzoek blijkt dat draaien op noord-west niet meer zal kunnen en dat de draaiuren in totaal met zo’n 21% af zal nemen,” zegt Vroeijenstijn: “Dit is de ogen van de gemeente acceptabel, omdat het om de enige nog te ontwikkelen kantorenlocatie in Leiden gaat.”

molenbiotoop_valk2Molenaar Vroeijenstijn: “De blauwe lijn geeft de hoogtebeperking van de molenbiotoop weer. Het te realiseren hoogbouwblok overschrijdt die maat met vier keer de lengte. Door de vele hoogbouw zal Molen de Valk niet meer kunnen draaien.” (Klik op de foto voor het complete plaatje).

 De gemeente Leiden ontvangt voor de aantasting van de molenbiotoop een compensatiebedrag van 180.000 euro. Daar staat volgens Vroeijenstijn tegenover dat de gemeente de komende 25 jaar geen aanspraak zal kunnen maken op subsidies voor onderhoud: “Dat neemt de gemeente dus voor lief. En dan hebben we het nog niet eens over het wegvallen van de draaipremie als we niet voldoende uren meer kunnen maken. En daar hangen ook weer andere subsidies vanaf.”

Direct na de zomer begint de sloop van de gebouwen op de locatie van het Rijnsburgerblok. Het gaat daarbij om het voormalige pand van de Kamer van Koophandel, het pand van de Rabobank, het monumentale pand ernaast en de gekraakte kantoorflat aan het Schuttersveld.

Cultuur Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×