De 'Matthäus'-uitvoering van dit jaar. Op de achtergrond zingt het Bachkoor dat waarschijnlijk volgend jaar niet meer in de Pieterskerk zal aantreden. (Archieffoto: Hielco Kuipers)

Nieuwe opzet Mattheüs Passie leidt tot conflict

Het Bachkoor spant een kort geding aan tegen de Pieterskerk: inzet is een conflict over de samenwerking tijdens de Mattheüs Passie. Volgens het Bachkoor is er voor de komende jaren een contract getekend, hetgeen de Pieterskerk bij monde van haar directeur, Frieke Hurkmans, ontkent. De Pieterskerk is met het Nederlands Kamerkoor, het Haags Matrozenkoor en het Residentie Orkest een nieuwe samenwerking aangegaan. Begin september dient het kort geding en dan wordt duidelijk wie volgend jaar de Matthäus Passion gaat zingen.

De oorzaak van het conflict lijkt te liggen in de nieuwe opzet van de Mattheüs Passie die de Pieterskerk voorstaat. Directeur Hurkmans zegt daarover: “vanaf komend jaar wil de Pieterskerk tijdens de Goede Week een uitgebreidere programmering. Van alle klassiek muziek is de Mattheüs in Nederland het meest ‘sexy’ geworden. Hiermee hopen we leeftijdsgroepen, zoals kinderen, twintigers en dertigers, die vaak minder interesse in klassiek muziek hebben, warm te maken voor dit soort muziek. Dat is voor de Pieterskerk, maar ook voor Leiden een kans om de stad ook op deze manier nog meer op de kaart te zetten.”

O434065750.884863-pieterskerk.jpgp Witte Donderdag en Goede Vrijdag blijft de Mattheüs Passie op traditionele wijze uitgevoerd. Daarnaast komt er een meezing-Mattheüs op Stille Zaterdag en wordt er op Palm Pasen (de zondag voor Pasen) voor een groot publiek een kinder-Mattheüs Passie opgevoerd. Op maandag en dinsdag vinden er voor Leidse scholen uitvoeringen plaats. De Mattheüs Passie is al meer dan dertig jaar een traditie in de Pieterskerk in Leiden. Het is mogelijk de meest prestigieuze uitvoering van het land en wordt bezocht door onder andere de minister-president.

Cultuur Leiden Nieuws bachkoor MatthäusPassion


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×