In het LUMC wordt een patiënt onderzocht die verschijnselen vertoont van ebola. (Archieffoto: Chris de Waard).

LUMC onderzoekt patiënt op ebola

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wordt momenteel een patiënt onderzocht vanwege een mogelijke verdenking op ebola. De patiënt is recent in een gebied in West-Afrika geweest waar ebola voorkomt. In Nederland heeft de patiënt ziekteverschijnselen gekregen die op ebola kunnen wijzen. Via onderzoek moet worden uitgesloten dat het echt om ebola gaat. Er wordt geen enkel risico genomen. De patiënt wordt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer onderzocht.

De medische staf en de verpleging van het LUMC zijn voorbereid op en getraind voor de opvang van patiënten met (verdenking op) ebola. “Tijdens de verpleging van dergelijke patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting,” zo meldt het ziekenhuis.

Sinds het begin van de ebola-epidemie in West-Afrika zijn in Nederland meerdere van ebolaverdachte patiënten beoordeeld in een ziekenhuis. Hiervan is uiteindelijk geen enkele patiënt positief getest.

EbolavirusEbola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben (koorts, bloedingen, diarree) zijn zij niet besmettelijk voor anderen.

Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waar zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×