De Binnenvest helpt dakloze jongeren via boot-camp en social parents

Een vernieuwende aanpak. Dakloze jongeren met meervoudige problematiek niet alleen onderdak bieden en hen trainen om uiteindelijk op eigen benen te kunnen staan, maar ook hen koppelen aan een zogeheten ‘social parent’. Stichting De Binnenvest is onlangs begonnen met het project ‘Jongeren in de knel’, met als doel jongeren die in de hulpverlening tussen wal en schip vallen via een drie-fasen-traject klaar te stomen voor de maatschappij.

Fase één is een veilig, stabiel onderkomen. “Momenteel zijn er zes plekken gerealiseerd en bezet door jongeren”, vertelt Mart Meeuwsen van De Binnenvest. “We hopen er eind dit jaar tien te hebben. Het gaat om kamers die verspreid zijn over de stad, vergelijkbaar met studentenkamers.”

Fase twee is training door middel van een ‘boot-camp’. “Samen met de jongeren gaan we alle levensgebieden langslopen: wonen, opleiding, werk”, aldus Meeuwsen. “Deze methode heeft in het verleden al succesvol gewerkt bij volwassenen.”

Het vernieuwende aspect betreft met name de derde fase: de ‘social parents’. “Daar willen we dit najaar mee beginnen. De relatie tussen zwerfjongeren en hun ouders is regelmatig langdurig verbroken. We zoeken vrijwilligers die die rol willen overnemen, bij voorkeur uit de omgeving van de jongere, zoals een vriend, een oom of tante of een opa of oma.” In september begint de werving.

Meeuwsen heeft vertrouwen in deze gecombineerde aanpak. “We hopen op een doorstroomsnelheid van tussen de zes en negen maanden. Maal tien plekken om de mensen te huisvesten betekent dat dat we in drie jaar tientallen jongeren succesvol willen doorplaatsen naar een eigen woning. Maar het is nu nog te voorbarig om daar harde uitspraken over te doen”, besluit Meeuwsen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×