Elke maand worden er honderden fietsen weggehaald bij het station. Ongeveer een kwart wordt vernietigd, omdat repareren duurder is dan de opbrengst na opknappen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leidse weesfietsen niet massaal vernietigd

Fietsen die verwijderd worden bij Leiden Centraal worden niet massaal vernietigd. Dat schrijft het college in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. De partij wilde weten of het krantenbericht klopte dat fietsen die niet worden opgehaald worden vernietigd. Dat blijkt niet het geval. Er zijn recent 905 fietsen verwijderd uit de stalling onder de taxistandplaats. Dat was een veel groter aantal dan normaal, omdat de stalling ontruimd moest worden voor groot onderhoud. Daarvan is 3% vernietigd. Het gaat daarbij volgens de gemeente uitsluitend om fietswrakken.

Doorgaans wordt ongeveer de helft van alle verwijderde fietsen weer door hun rechtmatige eigenaar opgehaald. Die heeft daarvoor drie maanden de tijd. Daarna worden de resterende fietsen verkocht.

Normaal gesproken worden er elke maand zo’n 400 fietsen weggehaald in het kader van Fiets Fout = Fiets Weg. Daarvan wordt ongeveer de helft vernietigd en de helft verkocht. De rest wordt weer opgehaald. Of een fiets een wrak is en dus wordt vernietigd hangt af van de reparatiekosten. Als die hoger zijn dan de economische waarde dan gaat het wrak door de shredder.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×