Zaterdag werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan burgemeester Lenferink. (Foto's: J.P. Kranenburg).

Boek voor burgemeester: Zeven eeuwen Hooglandse Kerk

In de zeven eeuwen die de Hooglandse kerk bestaat, is er veel gebeurd. Zo is de kerk voortdurend verbouwd. De ambities reikten daarbij verder dan de financiële mogelijkheden. Ook is er getrouwd en gerouwd, gedoopt en begraven. Er is zelfs overwogen om de kerk maar af te breken. Al die aspecten komen aan bod in het boek ‘Zeven eeuwen Hooglandse Kerk – de kathedraal van het licht’ waarvan burgemeester Lenferink zaterdag het eerste exemplaar in ontvangst nam.

Drie auteurs, de historici Elias van der Plicht en Cor Smit, en bouwhistoricus John Veerman, hebben op interessante en toegankelijke wijze de betekenis en de geschiedenis van de Hooglandse kerk beschreven. Wie wist bijvoorbeeld al dat de bastaardzoon van Willem van Oranje in de Hooglandse Kerk begraven is. Of dat de bisschop van Utrecht eind 1314 toestemming gaf voor de bouw van een houten kapel op het ‘Hooge Land’ als bijkerk van de parochiekerk van Leiderdorp. De kapel is gewijd aan de heilige Pancratius († ca. 300). Enkele decennia later werd die kapel vervangen door een eenvoudige stenen kerk met een torentje. Door de sterke economische groei van Leiden ontstond er al snel behoefte aan een veel grotere kerk.

 

Vanaf vandaag is het boek tijdens openingstijden verkrijgbaar in de kerk zelf en bij de boekhandel. Het boek telt 304 pagina’s en is voorzien van veel foto’s. Het kost 25,00 euro.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×