Het LUMC heeft een nieuwe, hooggevoelige MRI-scan aangeschaft. (Foto: Wikimedia).

Nieuwe supergevoelige MRI-scan in LUMC

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) neemt volgende week donderdag een nieuwe hooggevoelige MRI-scan-faciliteit in gebruik. Dit wordt gevierd met een feestelijk symposium. De MRI-scanner wordt ingezet voor farmaceutisch en epidemiologisch onderzoek. Om 14.45 uur opent burgemeester Henri Lenferink officieel de nieuwe faciliteit.

Professor Paul Matthews (Oxford University) en professor Serge Rombouts (LUMC en Universiteit Leiden) vertellen op het symposium hoe innovatieve MRI-technieken ons laten begrijpen hoe geneesmiddelen op de hersenen werken. “We zetten de MRI-scanner in voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die gericht zijn op de hersenen”, aldus Professor Mark van Buchem, hoofd van de afdeling Radiologie van het LUMC. “Maar ook voor epidemiologisch onderzoek, waarbij we streven naar herkenning van vroege stadia van ziektes.”

Bedrijfsleven

De scanner wordt voor deels opengesteld voor onderzoek in opdracht van een betalende externe partij. De scanners vormen volgens het LUMC daarmee een mooie aanvulling op de faciliteiten die Leiden biedt aan bedrijven.

Subsidie

De subsidie voor de scanner komt van het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO). Ook investeerden het LUMC, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden in het project.

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×