Yuri Matteman (rechts) geeft wethouder Frank de Wit (links) het eerste Verwonderpaspoort (Foto: J.P. Kranenburg)

Eerste Verwonderpaspoort in ontvangst genomen

Gistermiddag werd in Museum Boerhaave het eerste Verwonderpaspoort gegeven aan Frank de Wit, wethouder onderwijs, sport en duurzaamheid.

“Kinderen krijgen toegang tot een wereld van verwondering. Waarmee we proberen kinderen zowel in het museum of bij de Universiteit Leiden activiteiten te laten doen. Dit koppelen we aan een online omgeving waar ze zelf eilanden kunnen ontdekken met meer activiteiten” vertelt Yuri Matteman, Hoofd Educatieve Ontwikkeling Naturalis Biodiversity Center en projectleider Verwonderpaspoort.

Ontdek eilanden
Het Verwonderpaspoort maakt kinderen enthousiast voor natuur, wetenschap en technologie. Het paspoort verbindt de fysieke wereld op een speelse en leerzame manier met een digitale wereld. Deze online omgeving is vormgegeven als eilandenrijk, onderwerpen krijgen hun eigen eiland met informatie en activiteiten. Nadat basisschoolleerlingen een activiteit in een museum of in de klas hebben gevolgd, wordt het paspoort gescand. Behaalde prestaties worden zo vastgelegd en nieuwe online content, vormgegeven in nieuwe eilanden, open gezet.


Maaike Lek sprak met Yuri Matteman en Anneke Breedveld.

Nieuwsgierig
“Je maakt kinderen nieuwsgierig en maakt leren leuk voor ze. Niet allemaal rijtjes en saaie woordjes” vertelt Anneke Breedveld, lerares van de Anne Frank Basisschool. “De Kinderen die het op proef kregen zagen het wel zitten, die wilde meteen de code hebben.”

Proefperiode
De proefperiode met de vijf basisscholen loopt tot eind december. Vanaf januari kan een docent zijn of haar klas opgeven voor een activiteit en worden de paspoorten voor de gehele klas meteen gestuurd. “We hebben nu tot het einde van het jaar de tijd om te zorgen dat we denken ‘dit is goed genoeg om te lanceren in januari’ en dan zijn alle scholen in Leiden welkom”.

Meer informatie over het Verwonderpaspoort vind je op de website.

Cultuur Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×