Leidse Rekenkamercommissie op zwart zaad

4

rob van lintDe Rekenkamercommissie Leiden (RKC) heeft onvoldoende budget om haar taken uit te kunnen voeren. Dat schrijft voorzitter Rob van Lint in een brandbrief aan de Leidse gemeenteraad. Ook baalt hij er van dat eerdere brieven over hetzelfde onderwerp niet zijn beantwoord. “Wij willen de gemeenteraad verzoeken om aan u gerichte brieven te beantwoorden. Wij zijn een door u ingestelde Commissie en het lijkt ons dan ook niet meer dan logisch dat onze brieven aan u beantwoord worden, zodat wij op de hoogte gesteld worden van uw besluiten en inzicht krijgen in de overwegingen die hieraan ten grondslag liggen.”

rkcleiden

De RKC voert in opdracht van de gemeenteraad jaarlijks enkele onderzoeken uit. Bijvoorbeeld eerder dit jaar naar de staat van het Leidse vastgoed. De komende periode volgt een onderzoek naar Duurzaamheid. Voor een onderzoek naar de Ambtelijke Organisatie waar de raad ook om heeft gevraagd, heeft de RKC geen geld.

Van Lint vraagt al tijden om duidelijkheid aan de raadsleden. Zowel in februari als in juni van dit jaar gingen er brieven richting stadhuis met het verzoek om meer geld of in elk geval om duidelijkheid. De Rekenkamercommissie wil per jaar 30.000 euro extra. Bovenop de 63.000 euro die er nu beschikbaar is. De afgelopen jaren kwam de RKC ook steeds geld te kort. Dat werd dan opgelost met incidentele bedragen. De RKC wil nu een structurele oplossing.

Delen

4 reacties

  1. “De Rekenkamercommissie Leiden doet voor de gemeenteraad en de burgers van Leiden onafhankelijk onderzoek naar het beleid van de gemeente en het werk van het Leids gemeentebestuur; doet de gemeente wat ze belooft en levert het ook op wat de bedoeling was? Hierin ondersteunt deze commissie de Leidse gemeenteraad bij haar (sic!) controlerende taak.” (zie website gemeenteraad)

    De Leidse gemeenteraad zou zich diep moeten schamen. Het geld wordt met tientallen miljoenen tegelijk de deur uitgesmeten naar wegen, parkeergarages, een poepstrook langs de singels, en nog veel meer. Maar voor een deugdelijke ondersteuning van de gemeenteraad bij zijn controlerende taak hebben de raadsleden nauwelijks iets over. Kennelijk willen ze niet te veel weten of vrezen ze de feiten en de waarheid.

  2. Het regime VVD66-SPvdA heeft alle belang bij doofpotten en tolereert niet teveel kritische, onafhankelijke controle op haar (rampzalige) beleid. Dan kunnen ze in volle vaart doorpakken aan hun business as usual doelstellingen. Meer bitumen, meer blik, meer CO2 uitstoot, meer groen weg en vooral de burger aan de zijlijn zetten. Tot het regime valt en de duurzame democratie terugkeert.

  3. Jantje van Leiden op

    Het lijkt wel een typisch Leids gebruik, ofwel afwijking, namelijk het niet beantwoorden van brieven. Op zichzelf geeft dat natuurlijk al te denken hoe in dit geval de Raad denkt over de Rekenkamer. De huidige voorzitter was zelf in de jaren 80 lid van de Raad, voor de toenmalige lijst Links Leiden. Hij had dus kunnen weten hoe het werkt. Maar nee, schrijf nog eens een brief, leun behagelijk achterover en denkt: dat hebben we toch maar even gezegd!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline