De officiële openingshandeling, het planten van een hybiscus in één van de authentieke Chinese potten in de tuin, werd uitgevoerd door rector Carel Stolker en mevrouw Li Wenci. (Foto's: Stefanie Uit den Boogaard).

Chinese tuin geopend in Hortus Botanicus

chinese tuin2In de Hortus Botanicus werd vandaag de Chinese kruidentuin officieel geopend. Daar waren toespraken van mevrouw dr. Mei Wang, mevrouw Li Wenci (de echtgenote van de Chinese ambassadeur in ons land) en Hortus-prefect Paul Kessler.

De Chinese tuin is een cadeautje voor de Hortus, ter gelegenheid van het 425-jarig jubileum. Aanleiding om voor een Chinese tuin te kiezen is het besef dat over de imposante collectie Zuidoost-Aziatische planten in de Hortus meer te weten en te onderzoeken is, zoals de relatie tussen mens en plant. Bovendien is er vanuit het publiek en vanuit de wetenschap veel belangstelling voor de Oost-Aziatische regio, en is Chinese traditionele geneeskunde in die regio van groot belang.

 

De Hortus wilde geen tuin zoals die in China te zien is, en ook geen uitspraken doen over de waarde van geneeswijzen waar de Westerse wetenschap nog geen eenduidige mening over heeft. Doel van de tuin is de medisch-culturele betekenis van de planten te presenteren; aan bezoekers laten zien wat de gedachte achter Chinese traditionele geneeswijzen is, en hoe planten daarbij ingezet worden.

2015-04-21 16.22.08Ook vanaf de Witte Singel is de Chinese tuin van de Hortus goed te zien. (Foto: Chris de Waard).

Onstaansgeschiedenis
Het tuindeel langs de Witte Singel was al lang aan renovatie toe. Dat werd urgenter door de aanleg van de Sterrewachttuin en opening van het Sterrewacht bezoekerscentrum. Hierdoor liepen meer bezoekers langs dit tuindeel, dat bovendien vanaf de overkant van de Witte Singel goed te zien is. Daarom werd deze plek gekozen.

Bij de omzetting van de Vriendenvereniging naar een stichting doneerde de Vrienden een fors bedrag zodat een gerenommeerd bureau een ontwerp zou kunnen maken voor deze Chinese kruidentuin. De Vrienden zelf kozen tijdens een jaarvergadering in grote meerderheid voor deze besteding.

Verschillende studenten hebben, al dan niet tijdens een stage, met hun onderzoek inhoudelijk bijgedragen aan de ideeën over de beplanting. De tuin is op ons verzoek zo flexibel ontworpen dat we gemakkelijk nieuwe informatie en planten kunnen presenteren.

De tuin is zo ontworpen dat bezoekers zich er goed thuisvoelen – en dat is een compliment voor Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten en voor Van der Spek, het hoveniersbedrijf dat voor de soms experimentele praktische uitvoering zorgde. Al vóór er planten stonden, was het bankje in deze tuin regelmatig bezet.

Natuurlijk moet de tuin nog rijpen: de beplanting is jong, de informatie erbij nog zeer summier. De Hortus verwacht dat de Chinese kruidentuin uit zal groeien tot een plek die niet alleen geliefd is bij de bezoekers met interesse in China en in de medisch-culturele betekenis van planten, maar bij alle Hortusbezoekers.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×