Het Kelkglas komt uit het eerste kwart van de 18e eeuw. Het is Engels glas met een Nederlandse gravering, gemaakt door een onbekende graveur. (Foto: PR).

Bijzonder 18e eeuws glas morgen te zien in Lakenhal

Museum De Lakenhal is eigenaar geworden van een zeldzaam achttiende-eeuws kelkglas met een typisch Leids opschrift. Een groep particuliere weldoeners bracht het benodigde bedrag bijeen om het glas voor het museum te kunnen verwerven. Precies op tijd voor de jaarlijkse viering van Leidens Ontzet. Morgen is het pronkstuk voor iedereen te bewonderen. Traditiegetrouw is De Lakenhal op 3 oktober gratis te bezoeken tussen 10.00 uur en 13.00 uur. De rest van de dag is het museum gesloten.

Het 18e-eeuwse loodglas is versierd met de spreuk ‘Haec Libertatis Ergo’ (Dit omwille van de vrijheid). Het is daarmee een echt 3-Octoberglas dat onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van de stad Leiden. Het gelegenheidsglas is waarschijnlijk gebruikt bij herdenkingen van het Leidens Ontzet. Centraal in de voorstelling staat een pijlenbundel die de zeven vrije Provinciën van de Nederlanden symboliseert, waarvan het ontzet van Leiden als het ware het begin was. Onder de pijlenbundel is een trofee te zien, bestaande uit wapens en militaire objecten: vaandels, trommels, kanonnen, laadstokken, hellebaarden en pieken. Sinds haar ontstaan in 1874 heeft Museum De Lakenhal diverse gedecoreerde glazen verzameld, maar een glas met een herinnering aan het Leidens Ontzet had het museum nog niet in de collectie.

Onlangs werd het glas door Leidenaar Geert Crielaard gespot op een kunstbeurs. Hij dacht meteen aan de collectie van Museum De Lakenhal. Crielaard: “Wij hebben de handen ineen geslagen en met twaalf particulieren het bedrag bij elkaar gebracht om het glas voor Museum De Lakenhal te kunnen aankopen”. De twaalf particulieren geven op die manier uiting aan hun betrokkenheid bij de geschiedenis en kunstnijverheid van Leiden. Museumdirecteur Meta Knol noemt het een fantastisch gebaar: “Niet eerder kwam het voor dat twaalf particulieren samen één schenking aan ons museum deden”.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×