(Foto: PR)

Internationale Dag van de Witte stok: Geleidelijnen fietsvrij

In het centrum van Leiden wordt tijdens de Internationale Dag van de Witte stok, op 15 oktober, aandacht gegeven aan de geleidelijnen voor blinde en slechtziende die in het centrum te vinden zijn op de stoepen.

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, vraagt in Leiden op 15 oktober 2015, de dag van de witte stok, aandacht voor de geleidelijn. Deze geribbelde tegels zijn er voor mensen met een visuele beperking die met hun taststok efficiënt en veilig over straat willen lopen. Fietsers en bromfietsers parkeren vaak onbewust hun rijwiel of brommers bovenop deze ribbellijn. Iemand die slechtziend of blind is, krijgt daar soms dagelijks mee te maken. Een doorn in het oog.

Actie in het stationsgebied
Op donderdag 15 oktober 2015 zijn medewerkers van Visio tussen 12.00 uur en 13.00 uur in het stationsgebied aanwezig. Zowel aan de stadskant als de kant van het LUMC-ziekenhuis. Zij hangen flyers aan fietsen, brommers en scooters die op een geleidelijn geparkeerd staan. Ook gaan zij in gesprek met passanten en geïnteresseerden over het doel van de geleidelijnen. De lijnen zijn geen straatversiering, maar een nuttig oriëntatiehulpmiddel. Zelf ervaren kan ook. Het is mogelijk om met een taststok geblinddoekt langs zo’n ribbellijn lopen.

Belang van oogzorg
In de eerste twee weken van oktober is de aandacht volop gevestigd op het belang van oogzorg. Koninklijke Visio is hier actief bij betrokken door het organiseren van activiteiten. Het doel is het beïnvloeden van beleidsmakers en de publieke opinie om op adequate wijze rekening te houden met de mobiliteitsbehoeften van slechtziende en blinde mensen.

Wil je meer informatie over slechtziend of blind zijn. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen bij Visio terecht voor informatie. Meer informatie over het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen is te vinden op de website van Visio.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×