Leiderdorpse sleutels voor het gemeentehuis. (Foto: Ivo van Spronsen).

Leiderdorp bezuinigt op bieb en welzijn

De gemeente Leiderdorp bezuinigt komende jaren op de openbare bibliotheek en op de welzijnsorganisaties voor jongeren en ouderen door deze op termijn samen te voegen. Dit moet leiden tot lager administratiekosten. Ook zal de kinderboerderij worden verzelfstandigd. Bij elkaar moet dit een bezuiniging van ongeveer een procent opleveren in 2019. De lasten stijgen komen jaar met tweeënhalf procent. Vergunning zullen voortaan duurder worden om kostendekkend te zijn.

De doelstelling van de gemeente voor deze begroting is om ook op de lange termijn financieel gezond te blijven. Het College van Burgemeester en Wethouders geeft aan dat het wel enkele onzekerheden ziet: de extra taken die naar de gemeentes zijn overgebracht in het kader van de decentralisaties (maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en arbeidsparticipatie) en de opvang van vluchtelingen. De kosten voor de eerste zijn mogelijk anderhalf miljoen euro hoger. Geld dat de gemeente in eigen begroting moet vinden. Voor vluchtelingen is vijftig duizend euro gereserveerd of dat voldoende zal blijken, is nog niet helemaal duidelijk omdat het aantal vluchtelingen hoger is dan eerder verwacht. 

Op 6 november bespreekt de gemeenteraad van Leiderdorp de begroting en zal blijken of het instemt met de plannen van het college.

 

Leiderdorp Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×