Een lange rij op de rode loper hoort erbij wanneer een film in première gaat. Zo ook in de Breestraat voor het Trianon vanavond.

Film Einstein's Light goede promotie voor Leiden

Het gebeurt niet vaak dat een film in Leiden in wereldpremière gaat. Vanavond gebeurde het wel: ‘Einstein’s Light’ van de Amerikaanse regisseur Nickolas Barris werd in Trianon voor het eerst getoond. De plek van de première was niet geheel toevallig in Leiden. Een film over de Leidse buitengewoon hoogleraar Albert Einstein en zijn vriend en leermeester professor Hendrik Antoon Lorentz moest ook haast wel hier het licht zien. Met behulp van de Leidse universiteit werd de film mogelijk. De rector magnificus van de universiteit sprak dan ook aan het begin van de avond over de totstandkoming van de film en hoe trots de universiteit is dat een bijzonder belangrijk stuk van de Leidse universitaire geschiedenis via het levensverhaal van Einstein en Lorentz op deze manier wordt verteld.

De film is een historische vertelling over de wijze waarop de algemene relativiteitstheorie is ontdekt door Einstein met behulp van Lorentz. Een groep prominente internationale wetenschappers, waaronder Robbert Dijkgraaf, vertelt over de tijd waarin de Leidse universiteit wereldfaam kreeg door de ontdekkingen in de natuurkunde. De film beschrijft de Nobelprijzen, de internationale wetenschappelijke samenwerking rond de Eerste Wereldoorlog die Lorentz en Einstein voorstonden en hoe de moderne natuurwetenschap niet kan zonder internationale samenwerking. Het verhaal van de film wordt afgewisseld met klassieke muziek die in het leven van Einsteins zo’n belangrijke rol speelde. De beroemde violist speelt tussendoor mooie filmmuziek gebaseerd op Einsteins favoriete melodieën.

De film zet aan tot denken over creativiteit, ontdekking en de nut van wetenschap. Daarnaast is het ook een ongelooflijk mooie reclamespot voor Leiden en haar universiteit. De burgemeester, die van de rector magnificus het  eerste exemplaar van een boekje over het nut van ‘nutteloze’ wetenschap kreeg aangeboden, sprak over het geschenk dat de universiteit al 440 jaar is voor de stad en prees de regisseur voor zijn mooie film. De regisseur zelf sprak zijn dank uit voor de steun vanuit de universiteit.

In een bomvolle grote zaal van Trianon werd voorafgaand aan de film een serie korte portretten, over de geschiedenis van de Leidse universiteit, verteld door professor Willem Otterspeer vertoond.

De film wordt tijdens het Leiden International Film Festival (LIFF) nog twee keer vertoond: donderdag 5 november om 17.00 uur in het Kijkhuis en zondag 8 november om 14.15 uur in het Trianon.

 

 

 

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×