Leidse studentenhuizen in Student Energy Race

Opnieuw beginnen DUWO-studentenhuizen aan de succesvolle Student Energy Race. Deze week is de aftrap van de energiewedstrijd, waarmee de deelnemers forse percentages aan stroom en gas besparen. Voor het eerst doen nu ook studentenhuizen in Den Haag mee.

 

Het is de vierde keer dat de Student Energie Race wordt gehouden. Aanvankelijk gebeurde dat alleen in Leidse studentenhuizen. Vorig jaar ging Delft meedoen en nu neemt ook Den Haag deel. De race wordt gehouden tussen de studenten onderling, maar ook tussen de drie steden. De hele wedstrijd loopt gedurende een half jaar.

 

Woonlasten

DUWO begon in 2012 met de Student Energy Race om studenten beter bewust te maken van de kosten en milieueffecten van het gebruik van gas, elektra en water. In studentenhuizen gaat vaak veel  energie verloren door lopende kranen, open ramen, langdurig douchen, stroom slurpende apparaten enz. De hoge energiekosten drukken bovendien zwaar op de woonlasten van studenten. Met de wedstrijden wil DUWO studenten laten zien dat ze zelf veel invloed kunnen uitoefenen op hun (kosten voor) energieverbruik. Al vanaf de eerste Student Energy Race bleek dat succesvol kon worden bespaard.

 

Bij de laatste race bespaarde de Leidse winnaar zelfs 57 procent aan stroom en gas. Gemiddeld bespaarden de deelnemende huizen toen 38 procent. In geld uitgedrukt scheelde dat de deelnemende studenten met hun huizen in totaal ruim 28.000 euro, gemiddeld 154 euro per persoon. De studenten in het winnende huis bespaarden per persoon 275 euro.   

 

App

Voor de Student Energy Race voorziet DUWO de studentenhuizen van zogenaamde ‘slimme’ energiemeters. De verbruiksgegevens daarvan worden vertaald in overzichtelijke grafieken en statistieken, zichtbaar gemaakt op een website en via een app op de smartphone. Op deze manier krijgen de bewoners realtime inzicht in hun eigen energiegedrag. De deelnemende huizen kunnen bovendien elkaars verbruik zien, wat het wedstrijdelement nog versterkt.

Voorafgaand aan de wedstrijd krijgen de deelnemers een workshop en een pakket met energiebesparende artikelen, zoals ledlampen, een calculator en stekkers met energiemeter. De competitie loopt telkens een half jaar. Elke maand is er een centraal energiethema ( elektrische apparaten, verlichting, verwarming, warm water en koken, wassen en drogen). Per e-mail ontvangen de studentenhuizen doorlopend energietips. Maandelijks zijn kleinere prijzen te winnen en aan het eind is er een hoofdprijs.

 

Deelnemende huizen

Aan de energiewedstrijd nemen per stad drie studentenhuizen deel. Voor Leiden zijn dat dit keer: Salomonsteeg 8, J. v. Goyenkade 5 en Rembrandstraat 25. In Delft gaat het om: Noordeinde 1, Oude Delft 81 en Spoorsingel 27. En in nieuwkomer Den Haag nemen deel: Obrechtstraat 452, Van Speijkstraat 73 en Van Speijkstraat 77.

 

Wilbert Bots van DUWO sprak met Sleutelstad over de Student Energy Race 2015

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×