Gebouw C op het voormalige gasfabriekterrein naast Nieuwe Energie wordt aangepast. Fietsen maken plaats voor daklozen. In elk geval gedurende de komende drie wintermaanden.

Nieuwe winterslaaplocatie Leidse daklozen in fietsenstalling Nieuwe Energie

Een ruimte naast de daklozenopvang bij gebouw Nieuwe Energie aan de 3e Binnenvestgracht wordt omgebouwd tot extra locatie waar Leidse daklozen de komende wintermaanden kunnen slapen. Dat heeft wethouder Roos van Gelderen bekendgemaakt. De gemeente was al enige tijd op zoek naar zo’n extra plek, omdat de bestaande ruimte niet voldoet als de winterregeling ingaan. Er komen dan zoveel daklozen die binnen willen slapen dat er gevaarlijke situaties ontstaan voor zowel de daklozen zelf als voor de begeleiders van Stichting de Binnenvest die de opvang in Leiden regelt.

Chris de waard in gesprek met Stephanie Bakker van GroenLinks en met wethouder Roos van Gelderen over de tweede slaaplocatie voor daklozen.

De tweede locatie in ‘Gebouw C’ op het terrein van Nieuwe Energie is nu nog in gebruik als fietsenstalling. Volgende week moet hij geschikt zijn als opvanglocatie waar in elk geval veldbedjes kunnen worden neergezet, zodat in de maanden december, januari en februari iedereen binnen kan slapen.

GroenLinks maakt zich al tijden sterk voor het van straat halen van alle Leidse daklozen en zit er ook nu weer bovenop. Duoraadslid Stephanie Bakker baalt er van dat nu blijkt dat tegen alle afspraken met wethouder van Gelderen in, er toch nog steeds gewoon geloot wordt als er meer mensen binnen willen slapen dan De Binnenvest verantwoord vindt. “Feitelijk is de loting dus nooit afgeschaft, terwijl ons dat wel steeds is beloofd”, aldus Bakker die wel blij is dat met de ingebruikname van de extra locatie nu echt een einde komt aan de loting. “Maar we gaan er nu wel alles aan doen om die plek ook na februari open te houden, want ook in de regen wil je niet op straat slapen.”

Wethouder Van Gelderen gaat er van uit dat de nu gevonden plek alleen tijdelijk soelaas biedt. Voor een definitieve oplossing is ze samen met collega-wethouder Laudy en burgemeester Lenferink bezig met het selecteren van meerdere gebouwen voor de tijdelijke en permanente huisvesting van vluchtelingen en andere doelgroepen, waaronder daklozen die zover zijn dat ze wel weer zelfstandig ergens kunnen gaan wonen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×