Geen officiële ontsteking van de lichtjes dit jaar, er komt namelijk geen boom als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. (Archieffoto: Marjo Heemskerk).

Geen kerstboom in Leidse binnenstad

Er komt dit jaar geen grote kerstboom in de Leidse binnenstad tijdens de feestdagen. Het college van burgemeester en wethouders deed onderzoek naar duurzamere alternatieve voor de boom, maar zonder succes. “Dat is heel teleurstellend”, aldus VVD-raadslid Margreet van Wijk-Meijer.


Chris de Waard sprak met VVD-raadslid Margreet van Wijk-Meijer over het ontbreken van een kerstboom in Leiden.

Voor velen komt dit besluit als donderslag bij klare hemel. “Dit is zonder bericht aan de raad en een enkele mededeling aan ondernemers er door gedrukt”, aldus Margreet van Wijk-Meijer. Het besluit is genomen nadat er schriftelijke vragen werden ingediend door de Partij voor de Dieren. Die partij vroeg zich af of er geen duurzamer alternatief is voor de grote boom.

“Volgens wethouder Robert Strijk blijkt uit een brief aan de raad dat er geen kerstboom komt, maar dat staat er helemaal niet”, beklaagt Van Wijk-Meijer zich. “Er staat alleen in dat ze naar alternatieven hebben gezocht en die niet hebben gevonden. Dat vinden we op zich al vreemd, want hoe moeilijk kan het zijn om een mooi duurzaam alternatief te vinden voor een kerstboom”, stelt Margreet Van Wijk-Meijer.


Chris de Waard sprak met wethouder Robert Strijk over de kerstboom.

Verwarring
Wethouder Robert Strijk begrijpt dat er verwarring ontstaan is. “Als ik nu terugkijk op de brief, had het er explicieter in kunnen staan dat er geen kerstboom komt”, geeft de wethouder toe. “Aan de andere kant vind ik het er ook echt wel duidelijk in staan”, stelt Strijk. “We hebben onderzocht of er een kunstboom of zelfs hologram kerstboom kon komen, maar dat bleek allemaal toch een stuk ingewikkelder”, vertelt wethouder Strijk. De wethouder vindt wel dat de stad ook zonder de boom een echte kerstsfeer zal hebben.

Volgend jaar
Of er volgend jaar wel weer een boom komt, ligt aan de gemeenteraad. Volgens wethouder Strijk denkt het college hier namelijk ‘nog steeds te handelen in de geest van wat de raad wil’. “Als zij aangeven dat ze in 2016 weer een boom willen, dan hoor ik dat graag van ze en dan gaan we dat regelen”, aldus de wethouder. Dat er dit jaar tóch nog een boom komt, is volgens hem uitgesloten. “We kunnen niet meer in de tijd die er nu nog is zo’n grote boom neerzetten neerzetten.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×