Leidse graffitikunstenaar 'Popeye' bewondert het eerste stuk dat hij legaal kon maken in de Pesthuistunnel. (Foto's: Rolf Eijgenraam).

Graffiti: nieuwe plaatsen in Leiden voor levende muurschilderingen

Leiden heeft twee nieuwe plaatsen waar legaal graffiti gespoten mag worden. In de Pesthuistunnel en de Damtunnel kunnen straatkunstenaars nu ongestoord hun gang gaan. Leidse graffiti-veteraan ‘Popeye’ (dat is zijn artiestennaam, verder wil hij anoniem blijven) heeft het eerste verfwerk gedaan in de Pesthuistunnel. “Je moet het als een levende muurschildering zien. Nu staat er dit, maar over een maandje staat er wat anders”, aldus Popeye.

Volgens Popeye is het een ongeschreven regel onder de straatkunstenaars dat je een gloednieuwe schildering eerst ongemoeid laat staan. Maar na een tijdje mag je er weer overheen spuiten. Dat het legaal is om in de Pesttunnel en Damtunnel graffiti te maken, zal er volgens Popeye ook voor zorgen dat dit een soort ontmoetingsplaatsen worden voor de straatkunstenaars. “Je kan hier straks naar elkaars werk kijken en rustig aan je ‘skills’ werken”, aldus Popeye.

Op zijn muurschildering in de Pesthuistunnel is zijn bekendste beeldmerk, een gevleugeld oog, te zien. Links en rechts staat er levensgroot ‘POP’ en ‘EYE’. “Ik kreeg toen ik net begon met de eerste zwarte lijnen meteen complimenten dat er wat ging gebeuren met die grijze wanden”, aldus Popeye.


Rolf Eijgenraam sprak met straatkunstenaar Popeye over de nieuwe legale graffiti plekken.

Kunst
Popeye kreeg dus positieve reacties. Tegenwoordig wordt graffiti door velen als kunst beschouwd, vroeger werd het vooral als vandalisme gezien. “Natuurlijk zijn er sommige mensen die het nu nog steeds niet mooi vinden”, geeft Popeye toe. “Maar daar maak ik me niet druk om.” Ook GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn vindt dat graffiti kunst is. “Je moet dit zien als kunst, waar de illegaliteit misschien ook een beetje bijhoort”, vindt Olsthoorn. “Bijna alle kunst wordt door mensen mooi of lelijk bevonden. Dat dat hier ook zo is, toont volgens mij alleen maar aan dat dit ook kunst is.”

Moeite
Een jaar geleden werd een motie aangenomen van GroenLinks, die pleitte voor nieuwe legale graffitiplaatsen. “Het was een redelijke klus om deze twee plekken door de gemeenteraad heen te krijgen”, aldus GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn. “Daarnaast heeft wethouder Paul Laudy moeite en zijn best moeten doen om deze twee plekken te vinden.” Omdat het dus niet vanzelf ging, laat het raadslid nog in het midden liggen of er meer plaatsen zullen komen. “Wie weet dat er op termijn nog wat plekken bij kunnen komen.”


Rolf Eijgenraam in gesprek met raadslid Jos Olsthoorn over de graffitimuren.

GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn overhandigt een schilderij, gemaakt door Popeye, aan wethouder Paul Laudy. (Foto: Chris de Waard).

GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn overhandigt een schilderij, gemaakt door Popeye, aan wethouder Paul Laudy. (Foto: Chris de Waard).

Popeye bedankt wethouder
De graffitikunstenaar Popeye heeft wethouder Paul Laudy bedankt voor zijn inzet om de plaatsen te realiseren. Hij maakte een doek voor de wethouder. raadslid Jos Olsthoorn overhandigde het kunststuk aan Laudy. Op het doek zie je Popeye’s kenmerkende gevleugelde oog. Het oog heeft twee sleutels in zijn handen heeft, wat naar de gemeente Leiden verwijst.


Chris de Waard spreekt met wethouder Paul Laudy over de graffitiplaatsen.

Cultuur Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×