Verhitte discussie gisteravond tijdens de vergadering van de commissie Werk en Middelen die zich boog over de vestiging van een innovatief centrum aan de Langegracht. De plek is namelijk nog in beeld voor toekomstige ambtenarenhuisvesting. (Foto: Chris de Waard).

Uitstel voor herhuisvesting Leidse ambtenaren

De nieuwe huisvesting voor de Leidse ambtenaren is niet klaar in 2020. Dat bleek gisteren tijdens de bespreking door de Leidse gemeenteraadscommissie Werk en Middelen van het nieuw op te richten Leiden Centre for Innovation and Entrepreneurship (LCIE). Dit centrum voor innovatie en ondernemerschap opent in de eerste helft van 2016 de deuren aan de Langegracht 70. Daar is nu nog Liander gevestigd, maar dat bedrijf verlaat het gebouw per 1 januari. De gemeente tekent, als eigenaar van het gebouw, een huurcontract voor vijf jaar met de Universiteit Leiden en de hogeschool Leiden die initiatiefnemers zijn van de nieuwe broedplaats voor innovatie.

Op dit moment loopt er ook een onderzoek van wethouder Marleen Damen naar een geschikte locatie voor een nieuw kantoorgebouw voor de Leidse ambtenaren. Een flink deel van die gemeentelijke werknemers werkt nu nog in het voormalige belastingkantoor aan het Stationsplein, maar eerder is afgesproken dat dat gebouw in 2020 verlaten moet worden. Het gebouw langer in gebruik houden, zou betekenen dat er forse investeringen gedaan zouden moeten worden in het gebouw dat binnen enkele jaren sowieso gesloopt wordt om plaats te maken voor een nieuw woonwijkje.

Een van de plekken die de gemeente onderzoekt voor het nieuwe stadskantoor is de plek waar nu het LCIE wordt gevestigd. Verschillende partijen hebben daarom moeite met die locatie voor het innovatieve centrum. “waarom beslissen we niet dat het centrum er kan komen, maar stellen we de locatiekeuze nog even uit”, hield PvdA-raadslid Anna van den Bogaard wethouder Strijk voor. die voelt daar niet voor. “We wilden eigenlijk een contract sluiten voor zeven jaar. Daar hebben we vijf jaar van gemaakt. Juist vanwege de mogelijke uitkomst van het onderzoek naar de plek voor de nieuwe ambtenarenhuisvesting. Vijf jaar past in die planning, want in 2020 verhuizen is zo’n scherpe planning dat dat niet gehaald wordt: “Voor vijf jaar verhuren kan gewoon, dat heeft iedereen die bezig is met de ambtenarenhuisvesting me verzekerd.”

Volgens Strijk is het besluit in het college in goede harmonie genomen. De suggestie dat zijn belangen (LCIE) botsen met die van wethouder Damen (ambtenarenhuisvesting) verwerpt hij stellig: “Het college spreekt hier echt met een mond. We kunnen een contract sluiten voor vijf jaar. Dat past in het tijdpad dat er nu ligt voor de ambtelijke huisvesting en collega Laudy (wethouder (ge)bouwen) sprong een gat in de lucht toen hij hoorde dat hij een gemeentelijk pand dat leegkomt, kon verhuren op dezelfde dag dat het leegkomt. Dat gaat toch ook om drie ton huur per jaar voor een een periode van vijf jaar.” Dat is overigens net zoveel als de gemeente in het pand investeert om het geschikt te maken voor het innovatieve centrum.

Mocht blijken dat het gebouw aan de Langegracht nodig is voor de herhuisvesting van de Leidse ambtenaren dan moet het LCIE dus over vijf jaar verhuizen. Langegracht 70 wordt in dat geval gesloopt en betrokken bij de bouw van het nieuwe stadskantoor. Dat is volgens wethouder Strijk een reden te meer om het gebouw nu snel te verhuren. “Wachten op het onderzoek naar de ambtenarenhuisvesting is echt zonde. Het is sowieso ingewikkeld om het gebouw voor minder dan vijf jaar te verhuren en bovendien wordt dan de desinvestering bij sloop dan wel erg groot.”

De meeste raadsleden waren niet erg blij met de hele gang van zaken. Hoewel de komst van een LCIE op zich wel positief wordt ontvangen, hadden ze graag de informatie over het mogelijke locatie-conflict vooraf te horen gekregen, zodat de discussie daardoor niet wordt vervuild. VVD-raadslid Maurice Hoogeveen: “Hier word ik niet vrolijk van. Het is heel erg lastig te beoordelen of dingen nu niet door elkaar heen gaan lopen.” Ook Mart Keuning van de ChristenUnie vindt de gang van zaken niet chique: “Dan gaan we over vijf jaar belangrijke partners dwarsbomen door te beslissen dat ze weg moeten.” De SP liet als enige een heel ander geluid horen. Antoine Theeuwen van die partij vindt gewoon dat Strijk groot gelijk heeft door nu een contract te tekenen: “Een leeg gebouw moet je gewoon snel verhuren!”

Strijk is niet bang voor teleurgestelde partners: “We zijn natuurlijk de afgelopen periode al begonnen in een tijdelijk pand aan het Stationsplein. Dat voormalige pand van de Kamer van Koophandel wordt binnenkort gesloopt en alle partijen denken juist heel goed mee over mogelijkheden.” Strijkt benadrukt verder dat het de universiteit en de hogeschool zelf zijn die hun oog hebben laten vallen op het pand aan de Langegracht: “Er zijn gewoon niet zoveel panden waar je honderden mensen kunt ontvangen en waar bovendien een collegezaal in zit.” Ook is het volgens Strijk noodzakelijk dat het pand zo nodig 24 uur per dag open kan blijven. Dat lukt niet overal, omdat gebouwen vaak na een bepaald tijdstip op slot gaan.

 

Economie Leiden Politiek LCIE


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×