Paleontologen pakken eerste Triceratops botten uit

In het nieuwe Dinolab werden dinsdagmorgen de eerste Triceratops botten onthuld. Nadat het gips open was gesneden kwamen de eeuwen oude botten tevoorschijn. Volgend jaar begint Naturalis met het verbouwen van het gebouw. Als de verbouwing klaar is, wordt de nieuwe zaal ingericht met de Tyrannosaurus Rex, de Triceratops en de Edmonotsaurus. Tot die tijd kunnen bezoekers vanaf 19 december een kijkje nemen hoe de onderzoekers in het Dinolab aan de slag gaan om de beenderen uit te pakken en te prepareren.

In totaal zijn er zo’n 600 botten gevonden van verschillende Triceratopsen. Naturalis hoopt om volledige Triceratopsen te kunnen tentoon stellen maar niet alle botten zullen worden gebruikt. “We hebben al een paar aangevreten botten gevonden” vertelt Anne Schulp, paleontoloog en dinosaurusexpert. “Aan in ieder geval één van de Triceratopsen heeft een T.rex lopen knabbelen.”

Prepareren
Voordat de botten tentoon gesteld kunnen worden moeten deze eerst geprepareerd worden. Een proces wat onder andere bestaat uit het met de hand schoonmaken van het bot en het schoonmaken met een speciale machine die met zand en waterstralen het vuil van het bot af haalt. Het prepareren is een vrij lang proces. “Het verschilt per bot. Dit heupbot is vrij makkelijk om schoon te maken. Dit kost misschien 3 tot 4 weken om schoon te maken” vertelt paleontoloog en Triceratops-expert Dylan Bastiaans.

3D Printers
Naturalis opent over enkele jaren de tentoonstelling over het einde van de Krijt-periode waar de Triceratops in leefde samen met de Tyrannosaurus Rex. Om de plekken van de missende botten op te vullen wil Naturalis gebruik maken van 3D-printers. “Straks als we het linker bot wel hebben en het rechter bot niet dan maken we een scan en dan gaan we een gespiegelde 3D print maken.”

“Wow dat is iets!”
Toen in september de Triceratops botten de grond uitkwamen was het expeditie team van Naturalis trots op de resultaten. “Je zit gewoon ergens te peuren en ineens voel je iets hards” vertelt Martijn Guliker, paleontoloog en educatief begeleider bij Naturalis Biodiversity Center. “Dan ga je er voorzichtig omheen zoeken en het harde stukje wordt groter en groter tot je een bot van 1,5 meter voor je neus hebt liggen.”

In 2016 gaat het expeditie team van Naturalis Biodiversity Center terug naar Wyoming in de Verenigde staten om de rest van de botten op te graven. “Sommigen stukken, waar enorm veel botten op en over elkaar lagen, konden we met geen mogelijk bedenken hoe we ze er uit konden halen. Dus we moeten met nog zwaarder materieel er heen.”

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×