De bouwkeet van PS|Theater voor het pand aan de Raamsteeg dat het gezelschap sinds enkele maanden thuis noemt. (Foto's: Ivo van Spronsen).

Thuisgevoel bij voorstelling Nestelaar in Pieterswijk

Theatervoorstelling Nestelaar geeft het publiek een unieke kijk achter de voordeur van enkele inwoners van de Pieters- en Academiewijk en Levendaal-West. De wijk waar ook PS|Theater zich sinds enige maanden heeft gevestigd. De show die door de hele wijk trekt (voor de zekerheid regenjas en wollen sjaal mee), probeert het thuisgevoel te vangen in een reis door een van de oudste wijken van Leiden.

De eerste van tien voorstellingen voerde maandag zo’n dertig mensen mee van de Raamsteeg via de Vliet en Rapenburg over het Gerecht naar het Pieterskerkplein en het Van der Werfpark terug naar de Raamsteeg. Het verhaal is een luchtige, soms licht komische, maar doordachte kijk op de behoefte aan geborgenheid. Nestelaar stelt zich de vraag: wat maakt een huis nou een thuis?

De drie theatermakers nemen je mee op een speurtocht naar het ultieme thuisgevoel. Het pad voert langs een vleugje geschiedenis over de vreemde vogels (Pilgrims, Vlaamse wevers, Hugenoten) die zich nestelden. Maar het gaat veel meer over het heden. De verhalen van de huidige bewoners geven de verlichte huizen in de donkere straten van de wijk extra kleur. Ook stap je bij mensen binnen die je vertellen wat hun huis voor hen thuis maakt.

Naast dat anderen tonen wat voor hen thuis is, stellen de makers ook het publiek deze vraag. Zijn het je spulletjes of toch je herinneringen? Is het muziek of zijn het andere geluiden? Of is het de geur van parfum en oude boeken? Of is thuis juist een mengsel van dit alles en zijn het de individuele bouwstenen die een huis tot gemoedelijk nest maken? PS|Theater laat het ons beleven!

Nestelaar is nog tot en met 23 december te bekijken. De voorstelling begint bij PS|Theater aan de Raamsteeg om 19.30 uur. Reserveren is aan te raden want het aantal plaatsen beperkt: publiciteit@pstheater.nl.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×