(Foto's: Chris de Waard).

Vluchtelingen vieren kerst in nieuwe bed-bad-broodopvang

Over twee weken nemen naar verwachting 22 uitgeprocedeerde vluchtelingen hun intrek in de nieuwe bed-bad-broodopvang aan het Maansteenpad in de Mors, maar gisteren was het pand al even in gebruik. Voor een gezamenlijke kerstmaaltijd.

De Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV) legt momenteel de laatste hand aan de woonvertrekken, maar de ruimtes op de begane grond zijn inmiddels klaar. En dus kon de groep Leidse vluchtelingen er gisteren samen met de medewerkers en vrijwilligers van STUV een kerstfeestje vieren. Met een kerstverhaal, kerstliedjes onder leiding van STUV-voorzitter Hilde Jansen die moeiteloos ‘jingle bells’ uit haar accordeon tovert en een kerstmaaltijd waarbij verschillende mensen een gerecht voor hun rekening hadden genomen.

De vluchtelingen die hun intrek nemen in de bbb-opvang hebben geen recht op verblijf in Nederland, maar in veel gevallen kunnen ze ook niet terug kan naar het land van herkomst. Bijvoorbeeld omdat die landen ze niet meer op willen nemen. In de bbb worden ze begeleid door de mensen van STUV. Die begeleiding is in principe gericht op hun terugkeer. Het gaat in veel gevallen om mensen die al zeer in in Leiden wonen. Een jongeman uit West-Afrika vertelt in goed verstaanbaar Nederlands dat hij al tien jaar in Nederland woont, waarvan acht in Leiden. Een ander woont hier zelfs al ruim 24 jaar en heeft nog steeds geen duidelijkheid over zijn toekomst. En veel Leidser vindt je ze toch bijna niet.

De bed-bad-broodopvang wordt op 15 januari officieel geopend door wethouder Roos van Gelderen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×