LUMC ontvangt 370.000 euro voor nieuw hersenonderzoek

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een subsidie van 370.000 euro gekregen van de Dutch CAA Foundation voor hersenonderzoek. Met het geld gaat het LUMC onderzoek doen naar de Katwijkse ziekte (HCHWA-D).

De Katwijkse ziekte is een erfelijke ziekte waarbij eiwitten zich opstapelen in de bloedvaten in de hersenen waardoor hersenbloedingen ontstaan. De ziekte draagt de naam omdat deze oorspronkelijk in Katwijk is ontstaan. In de loop der tijd heeft de ziekte zich verspreid naar andere delen van het land en zelfs het buitenland.

Projectleiders dr. Louise van der Weerd (Radiologie, Humane Genetica) en dr. Willeke van Roon (Humane Genetica) gaan voor het onderzoek nieuwe preklinische en ‘in vitro’ modellen ontwikkelen. De modellen bieden nieuwe mogelijkheden om het ziekteproces te bestuderen en zijn erg belangrijk voor het testen van nieuwe behandelingen.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×