Vooral de crisisnoodopvang in sporthallen kost erg veel geld. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Opvang asielzoekers kostte Leiden ruim half miljoen

De gemeente Leiden heeft dit jaar zo’n 550.000 euro uitgegeven aan de opvang van asielzoekers. Dat blijkt uit een brief met voorlopige cijfers die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Het grootste bedrag was nodig voor de crisisnoodopvang in de 3 Octoberhal: zo’n 425.000 euro. Daarvan krijgt Leiden naar verwachting 175.000 euro terug van het rijk, zodat erĀ een kwart miljoen overblijft dat Leiden uit eigen zak moet betalen.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen over het akkoord tussen de VNG en het rijk over de vergoeding van de kosten die gemeenten krijgen voor de opvang van asielzoekers.

Verder verhoogde de gemeente de subsidie aan de Stichting Vluchtelingenwerk met 150.000 euro en werd eenzelfde bedrag uitgegeven aan de regionale taskforce die onderzoek doet naar geschikte locaties voor de opvang van statushouders.

De noodopvang aan de Wassenaarseweg wordt helemaal door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) betaald. Leiden hoefde zelf dus geen kosten te maken voor de huur, de verbouwing en het onderhoud.

In januari komt de college met een definitief kostenoverzicht van de opvang. Ook wordt dan een raming van de kosten voor 2016 aan de raad overlegd.

 

Leiden Politiek Vluchtelingen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×