8 meter hoge Romeinse legionair domineert de N11

Een Romeinse soldaat genaamd Julius Albanianus staat sinds afgelopen vrijdag langs de N11. Het Archeon,
de provincie Zuid-Holland en gemeente Alphen aan den Rijn plaatsten een houten silhouet van acht meter hoog. De legionair staat symbool voor de ‘Limes’ in Nederland en brengt het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn in beeld.

IMG_2297Alphen lag vroeger aan de grens van het Romeinse Rijk, de Limes. Dat is één van de grootste archeologische monumenten ter wereld. Het grootste deel van de grens is niet meer zichtbaar en ligt onder de grond. Het Nederlandse deel staat op de lijst om in 2020 genomineerd te worden voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het beeld van Julius Albanius staat op de hoek van de geluidswal langs de N11. Het silhouet is aan zijn naam gekomen door een actie waarbij leerlingen van verschillende scholen een naam kozen voor de krijger. De Romein is te zien vanuit beide rijrichtingen en is te bereiken vanuit de woonwijk Kerk en Zanen. Het is mogelijk om de soldaat te beklimmen en vanuit zijn schild het uitzicht te bekijken.

Cultuur Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×