Slechts één Leidse oliebollenkraam in AD Bollenstest

Met een schamele 88e plek is de oliebollenkraam achter Leiden Centraal de enige bollenbakker die dit jaar überhaupt een notering krijgt in de AD Oliebollentest 2015. In totaal werden er oliebollen geproefd van 164 verschillende bakkers. De beste komt net als vorig jaar uit Spijkenisse. De bollen van Meesterbakker Voskamp krijgen een 10 en zijn volgens de jury uitmuntend. Als laatste eindigt gebakkraam Parel uit Venlo. De volgens het AD oneetbare bollen worden beoordeeld met het cijfer 3. “Niet gebruiken als vetbol voor vogels,” noteert de jury nog. “Dat zou dierenmishandeling zijn.”

Gebakkraam A.J.T. bierens en Zn-Kivits uit Leiden komt er wat dat betreft beter vanaf in de beoordeling van de oliebollentest. De oliebollen scoren een voldoende en krijgen een 6,5. Vooral de continuïteit in kwaliteit speelt hier volgens de krant een rol: “Een kraam zoals je die nog te vaak tegenkomt. Als het meezit, krijg je een fatsoenlijke oliebol. Maar het kan ook helemaal niets zijn en alles daartussen. Taai, droog en afwijkende smaak.”

In de Leidse randgemeenten komt geen enkele oliebol voor in de top 164 die het AD dit jaar samenstelde. Nog het meest in de buurt is Katwijk waar Meesterbakker Van Maanen dit jaar eindigt op plek 84 met een 6,5. De jury: “Van Maanen blijft relatief laag steken, vooral omdat veel panelleden een afwijkende smaak van de olie constateren. De structuur is prachtig, iets meer vruchten mag. Vrij zachte korst.”

De bollen werden dit jaar geproefd door een panel van 20 mensen. In het verleden waren dat er 12. Alle bakkers wisten wanneer hun bollen zouden worden opgehaald en konden dus hun beste beentje voorzetten. De hoogste en laagste noteringen werden voor de zekerheid vaker bezocht en geproefd of toevalstreffers uit te sluiten.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×