Overal in de wijken rond het centrum zijn de afgelopen periode nieuwe borden en parkeerautomaten neergezet. (Foto: Chris de Waard).

Eerste resultaat invoeren parkeervergunningen nog even spannend

Vanaf aanstaande vrijdag wordt het betaald parkeren in Leiden uitgebreid. Dan moet overal in het centrum en de zogenaamde ‘schilwijken’ betaald worden voor een parkeerplek. De gemeente wil zo parkeeroverlast in de hele stad aanpakken. Het tarief voor zo’n bewonersvergunning bedraagt 50 euro per jaar. Daarnaast zijn er ook vergunningen voor bezoekers. Op de website van de gemeente staat wanneer het betaald parkeren wordt ingevoerd. Dat gebeurt in vier fasen. Eind van het jaar moet overal in en rond het centrum betaald worden. Alleen in een aantal buitenwijken blijft parkeren gratis.

Of de invoering de komende week soepel zal verlopen blijft nog even spannend. De gemeente heeft naar 6.000 huishoudens in de wijken die in de eerste fase vallen een brief gestuurd waarin staat dat er per 1 januari 2016 een parkeervergunning nodig is. Er zijn de afgelopen maanden 5.200 bewonersvergunningen aangevraagd en 1.400 bezoekersvergunningen. Ook kwamen er 500 aanvragen binnen voor bezoekerskraskaarten.

Bovenstaande cijfers zeggen de gemeente echter vooralsnog niets. Het is niet bekend hoeveel huishoudens een auto hebben en ook niet of dat er dan één is of meer. De praktijk zal vanaf het nieuwe jaar dus moeten uitwijzen of er nog veel auto’s zonder vergunning geparkeerd staan. Of de gemeente in zo’n geval waarschuwingen uit zal delen of meteen boetes uitschrijft, kon een woordvoerder van de gemeente niet zeggen. “Het is natuurlijk wel zo dat er veel bekendheid is gegeven aan de invoering, dus in principe moet iedereen gewoon een vergunning hebben.”

Er is ook een lijst met alle straten waar betaald parkeren wordt ingevoerd. Inclusief de vermelding in welke fase dat gebeurt. Alleen in fase 1 moet per 1 januari al worden betaald. De overige 3 fases volgens later dit jaar. Er komt geen betaald parkeren in de Merenwijk, Stevenshof, Hoge Mors, Boshuizen, Fortuinwijk, Roomburg, Meerburg, het Waardeiland en in het Bio Science Park.

112 Sleutelstad Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×