Hoogheemraadschap: Geen oliebollenvet door gootsteen of toilet

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft een waarschuwing neergezet: Geen oliebollenvet door gootsteen of toilet! “Ieder jaar gaan we massaal aan de slag om deze lekkernij voor de feestdagen te bakken, maar waar laat je het vet? Tijdens Kerstmis en met Nieuwjaar spoelen Nederlanders massaal frituur- en oliebollenvet door de gootsteen of de wc”, zo signaleert het hoogheemraadschap. “Lekker makkelijk, maar het kost de waterschappen elk jaar miljoenen euro’s om al dat vet uit het water te filteren.”

Het vet dat overblijft na het bakken van oliebollen of bitterballen veroorzaakt verstoppingen in de riolering. Zowel vast als vloeibaar vet gaat namelijk klonteren en stollen als het in het rioolwater terecht komt. Daarnaast raken waterzuiveringsinstallaties overbelast. “Dat kan worden voorkomen door het gebruikte vet in een melkpak of fles te doen en af te voeren als gewoon afval of in te leveren bij de milieustraat”, zo tipt het hoogheemraadschap dat dit jaar zelfs een animatie liet maken waarin te zien is wat er met vet in de afvoer gebeurt.

Weten wat er nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×