COC Leiden wil veilige opvang LHBT-vluchtelingen na zelfmoordpoging in Alphen aan den Rijn. (Archiefafbeelding: Sleutelstad.nl)

COC: veilige opvang homo-vluchteling na zelfmoordpoging

COC Leiden dringt aan op veilige opvang van de homo-vluchtelingen in Alphen aan den Rijn. Vorige week deed één van hen een zelfmoordpoging na aanhoudende buitensluiting, pesterijen, scheldpartijen en spugen. Er is ook sprake van seksueel geweld meldt Niels van der Spijk, coördinator vluchtelingen van COC Leiden, de belangenvereniging van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Voorzitter Jan Thijs Leeuwrik Nieborg van COC Leiden eist dat het COA optreedt tegen pesterijen in de opvang.

Drie weken geleden gingen tien LHBT-vluchtelingen in Alphen al in hongerstaking uit protest tegen de barre omstandigheden. Nu er ook een zelfmoordpoging is gedaan vindt COC Leiden dat er in de regio moet worden gezocht naar een veilige oplossing voor deze kwetsbare groep. “Er vluchten jaarlijks honderden homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders naar Europa vanwege vervolging in eigen land. Deze mensen vluchten om een veilig leven te kunnen leiden zonder vervolging om wie ze liefhebben en om wie ze zijn. Het is onacceptabel dat vluchtelingen hier weer gediscrimineerd en vervolgd worden.” aldus Jan Thijs Leeuwrik Nieborg, voorzitter van COC Leiden. Hij bepleit een aparte opvanglocatie zoals ook in Amsterdam al het geval is.

In een verklaring stelt Nieborg verder dat het COA alle LHBT-gerelateerde incidenten serieus moet nemen. “Het COA dient de politie te betrekken bij alle incidenten en misdrijven en de daders dienen vervolgd te worden.” Ook wil de COC-voorzitter dat bij iedere opvanglocatie in de regio Holland Rijnland een vertrouwenspersoon moet komen waar LHBT-vluchtelingen terecht kunnen. Ook vindt Nieborg dat relaties tussen partners van het gelijke geslacht door het COA moeten worden geaccepteerd, “zodat koppels net als heterostellen samen kunnen zijn en blijven. LHBT-groepen willen bij elkaar blijven. Ze ondervinden steun aan elkaar, helpen elkaar en zijn samen veiliger.”

COC Leiden is de belangenvereniging voor LHBT-ers in de Leidse regio, Rijn-, Duin en Bollenstreek (Holland Rijnland).

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×