Aad van der Luit (Archieffoto: Sleutelstad.nl).

D66 kritisch over huuropzegging gemeente

D66-raadslid Aad van der Luit is kritisch over de manier waarop de gemeente Leiden meerdere sportclubs heeft meegedeeld dat zij mogelijk moeten verhuizen uit de gemeentelijke panden die zij huren. Taekwondo-vereniging Leiden en LKV de Spartaan huren beide bijvoorbeeld al meer dan dertig jaar van de gemeente en kreeg per telefoon te horen dat zij mogelijk uit moeten kijken naar iets anders. De gemeente Leiden wil een deel van haar vastgoed afstoten. In enkele van deze panden huizen nu deze sportverenigingen.

Van der Luit is niet te spreken over de gang van zaken. Hij vindt dat dit soort mededelingen in een persoonlijk gesprek moeten worden medegedeeld zo dat vragen gelijk gesteld kunnen worden. Hierdoor kan eventuele onrust worden weggenomen. Hij wil van het College van Burgemeester en Wethouders weten hoe het kan dat het op deze volgens hem onzorgvuldige wijze is gegaan. Van der Luit vindt dat de gemeente bij het afstoten van de panden de gemeente op zijn minst alternatieve huurruimte moet bieden en ook dat sportclubs financieel moeten worden gecompenseerd voor de verhuizing.

Donderdag 14 januari spreekt de commissie Onderwijs en Samenleving van de Leidse gemeenteraad over deze kwestie wanneer de tussenevaluatie van de Sportnota ‘Verleiden tot bewegen’ wordt besproken. D66-wethouder Frank de Wit zal dan uitleg geven over de conclusies van de door hem opgestelde evaluatie.

Eerder kregen verschillende culturele- en maatschappelijk organisaties in gemeentelijke panden per brief te horen dat hun huur verhoogd wordt tot marktconforme hoogte. Hetgeen voor sommige organisaties zeker een verdubbeling betekent. De gemeente Leiden heeft na een inventarisatie van het gemeentelijk vastgoed besloten niet noodzakelijke panden af te stoten en verder marktconforme huur te vragen om zo verborgen subsidiëring tegen te gaan.

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×