In Leiden en de regio verliep de jaarwisseling in goede sfeer en zonder grote incidenten.

Helft minder aanhoudingen tijdens jaarwisseling

Tijdens de afgelopen jaarwisseling heeft de politie in Leiden zes aanhoudingen verricht. Vorig jaar waren dat er nog twee keer zo veel. Die dalende lijn is al een aantal jaren geleden ingezet. Tijdens de overgang van 2008 naar 2009 vlogen er nog 74 mensen tijdelijk de cel in. Alleen twee jaar geleden was er even een piekje met 31 aanhoudingen. Het totaal aantal jaarwisselingsincidenten was dit jaar 57 tegen 71 vorig jaar.

Burgemeester Lenferink toont zich tevreden over het verloop: “ede dankzij de goede samenwerking tussen de gemeente Leiden, de politie en de brandweer is ook dit jaar de jaarwisseling zonder grote incidenten verlopen.”

De Brandweer had wel het nodige te doen. Het aantal brandmeldingen via de meldkamer bedroeg 71. Dat is inclusief het aantal acties door de zogenaamde treintjes (een gezamenlijk inzet van politie, de brandweer en de gemeente Leiden) die vooral buitenbrandjes in containers en dergelijke blusten.

De ziekenhuizen LUMC, Alrijne en Groene Hart hebben gezamenlijk voor letsel als gevolg van vuurwerk 14, wegens vechtpartijen 3 en dronkenschap 18 personen behandeld. Die aantallen zijn normaal voor een jaarwisseling. Ook de huisartsenposten hebben het tijdens deze jaarwisseling niet drukker gehad dan anders.

Ook in de regio bleef het vrij rustig. “De sfeer op straat was over het algemeen goed te noemen,” laat de politie weten. “Het aantal aanhoudingen en het aantal keren dat er agressie is gebruikt tegen hulpverleners is ten opzichte van eerdere jaren gedaald. In een enkel geval was sprake van agressie tegenover hulpverleners, zoals het gooien van zwaar vuurwerk. Hiervan is aangifte gedaan en er zijn enkele verdachten aangehouden.”

In totaal werden in de gemeenten in de Veiligheidsregio Hollands Midden 27 aanhoudingen verricht voor diverse vergrijpen. Er hebben zich geen grootschalige ordeverstoringen voorgedaan in Hollands Midden

Het arrondissementsparket in Den Haag brengt vandaag en morgen een aantal zaken via het zogenoemde supersnelrecht voor de rechter. De politie van de eenheid Den Haag, waar ook Leiden onder valt,  nam tot op heden in de voorbereiding op de jaarwisseling en tijdens de jaarwisseling enkele duizenden kilo’s aan illegaal vuurwerk in beslag.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×