Het project 'de Brandmeester' van Alice Clijncke (links) en Jelle Verheijen (rechts) moet op 1 januari 2017 van start gaan. (Foto's: Rolf Eijgenraam).

Oase van groen rondom oude slangentoren

De oude brandslangendroogtoren van de oude brandweerkazerne aan de Langebrug in Leiden wordt omgebouwd tot een toren met werkplaatsen, aan de buitenkant verandert niets. Jelle Verheijen en Alice Clijncke kwamen met een plan voor herbestemming van de toren. Het complex krijgt ook een aanbouw met groen dak. “Dat dak wordt schuin, als je door de Plaatsteeg aan komt lopen is dat groene dak het eerste wat je ziet”, vertelt Verheijen, “dat zouden we op veel meer plekken in Leiden moeten hebben.” Rondom de toren komt een stadstuin. ‘Een stukje groen in een versteende stad.’ Verheijen hoopt dat de toren in mei 2017 af is.


Verslaggever Rolf Eijgenraam ging met Jelle Verheijen naar de bouwplaats en sprak daar over de toekomst van de toren.

Een tijd was het onzeker of de brandslangendroogtoren behouden zou blijven. Totdat Jelle Verheijen en zijn vrouw Alice Clijncke met het plan ‘de Brandmeester’ kwamen. Daarmee ging Studentenhuisvester DUWO akkoord, die bouwt momenteel rondom de toren aan studentenwoningen. De toren wordt omgebouwd, zodat er een aantal werkkamertjes in komen. Jelle Verheijen wil zichzelf daar als eerste vestigen, hij heeft namelijk een eigen architectenbedrijf: Atelier JV. Ook zijn vrouw heeft een eigen bedrijfje, dat zich in de toren zal vestigen.

Krap
De brandslangendroogtoren is op dit moment nauwelijks te bereiken door de werkzaamheden van DUWO. “Het is allemaal erg krap”, aldus Verheijen. De bouwkeet van Van Rhijn Bouw (die voert de opdracht van DUWO) staat pal tegen de toren. De kraan op het bouwterrein kan nog maar net draaien, het scheelt maar een paar centimeter of hij zou de wand van de toren raken. Daarom moeten de initiatiefnemers van de Brandmeester nog even wachten, Jelle Verheijen hoopt dat hij op 1 januari 2017 met de werkzaamheden kan beginnen.

Doordat ze voorlopig nog niet aan de slag kunnen, hadden de initiatiefnemers mooi de tijd om ‘de zaken financieel rond te krijgen’. Zo vroegen ze voor de aanleg van de stadstuin en het groene dak een subsidie aan bij Initiatieven fonds Duurzaam Leiden – Initiatieven fonds van de gemeente Leiden.

Een vroege impressie van het plan ‘De Brandmeester’. Binnenkort komen er nieuwe tekeningen, waarin de stadstuin ook vorm krijgt. (Impressie: Atelier Jelle Verheijen).

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×