Fotografencafé is meer dan een gezelligheidsclubje. (Foto: archief Sleutelstad)

Wat is er over van de fotograaf?

Het zijn bijeenkomsten bedoeld voor beroeps-/vakfotografen en niet openbaar toegankelijk. Stadsfotograaf Monique Shaw maakt in die functie niet alleen foto’s, maar wil ook een discussie over de toekomst van de (vak-)fotografie. Met de komst van wat ‘burgerjournalistiek’ heette, is er veel veranderd in de wereld van de media, fotograferend, maar ook filmend, videoënd en schrijvend. Wat is er nog over van het vak fotograaf, journalist of filmmaker? En vooral: hoe daarmee om te gaan in de toekomst?

Vragen en dilemma’s
Gisteravond was de eerste bijeenkomst van het Fotografencafé en het was goed bezocht, door beroepsfotografen. Of is het professionele, of vakfotografen? Want meteen daar ligt de discussie al: waarin onderscheiden zij zich van al die mensen die met een goede camera gewapend aan de slag gaan. De kijker ziet het wel. De kwaliteit is onderscheidend. Maar dan is dus ook de goede ‘amateur’ een vakman? Of is het de afhankelijkheid van inkomsten uit de fotografie die bepalend is?

Nieuwe verhoudingen
Een kort rondje onder de aanwezige fotografen maakt duidelijk dat iedereen ermee worstelt. Niemand is mordicus tegen nieuwe verhoudingen. De meesten merken echter wel de nodige, voor hen negatieve, effecten. Van ‘achter me staande persfotografen die plots ook vanaf mijn standpunt willen fotograferen’ tot ‘je ziet dat men steeds lagere eisen stelt aan foto’s. De laten we zeggen kiekjes worden de norm. Pas als ze kwaliteit zien, willen ze dat ook. Gratis’. Het is een kleine wereld waarin iedereen iedereen kent, maar de teneur is duidelijk.

In gesprek met
Natuurlijk is het driemaandelijks Fotografencafé vooral een ontmoeting tussen vakgenoten om ook andere zaken te bespreken, variërend van zakelijke als verzekeringen, pensioenen en tarieven tot vakinhoudelijke, en ongetwijfeld af en toe ook persoonlijke. Shaws ambitie om verder te gaan en ook veel principiëlere discussies aan de orde te stellen, maakt de bijeenkomsten ook spannend voor niet-vakfotografen. Het zou mooi zijn als het Fotografencafé een blijvend gevolg zou zijn van deze stadsfotograaf, met een mooi programma waarin vakfotografen af en toe met ons, het publiek, in gesprek gaan.

Voor de vakfotograaf die zich willen verhouden tot vakgenoten: via de Facebookpagina van Monique Shaw meld u zich aan en blijft u op de hoogte.

Cultuur Leiden Nieuws Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×