Ruzie in het LUMC: geen lever- en complexe niertransplantaties meer

Er worden tijdelijk geen lever- en complexe niertransplantaties meer uitgevoerd worden in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De operaties zijn geschrapt in verband met een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze.

De maatregel werd na intern onderzoek genomen. Vanaf de werkvloer van de transplantatiechirurgie kwamen signalen dat er onenigheden waren. Er werd nog bemiddeld, maar dit leidde niet tot een oplossing.

Erasmus MC
De lever- en complexe niertransplantaties bij patiënten van het LUMC worden tijdelijk door het Erasmus MC in Rotterdam uitgevoerd. De Raad van Bestuur van het LUMC heeft vanaf medio december 2015 het transplantatieprogramma tijdelijk beperkt.

Patiëntveiligheid
De Raad van Bestuur betreurt dat de bemiddelingen niet tot een oplossing hebben geleid. “De huidige situatie mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en de patiëntveiligheid”, aldus een woordvoerder. “Onze analyses geven op dit moment geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit van zorg. De situatie is voor de Raad van Bestuur echter aanleiding tot een aanvullende en externe evaluatie van de transplantatieprocedures.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×