Na een ingrijpende verbouwing is het speeltuingebouw aan de Maredijk heropend, als multifunctioneel gebouw Maredijkhuis. (Foto's: J.P. Kranenburg)

Maredijk heeft "de mooiste speeltuin van Leiden"

‘Echte Leidenaars’ weten het: Leiden heeft een hoge speeltuindichtheid. De toenmalige arbeidersstad Leiden heeft een traditie met ‘volksverheffing’. Niet alleen is er Het Volkshuis, ook de speeltuinen passen daarin. Frisse lucht, beweging en spel; dat was wat veel kinderen in de stadswijken moesten ontberen. Speeltuinen waren de sociale kernen. Speeltuinen zijn nooit verdwenen uit Leiden. Sterker, ze vernieuwen en veranderen. Dat bleek bij de opening van het nieuwe gebouw van speeltuinvereniging Rondom De Maredijk. Dat is heel veel meer dan een verenigingsgebouw.

Meer dan een facelift
Rondom De Maredijk is een van de langst bestaande speeltuinen. Zo rond 2000 is het veld, de speeltuin, opgeknapt en aangepast aan de nieuwste veiligheidseisen. En nu is ook het verenigingsgebouw opgeknapt. Sterker, wethouder Roos van Gelderen “herkende de buitenkant nog wel, maar hier binnen is het echt anders geworden”. Dat was ook de boodschap van de voorzitter van de Leidse Bond van Speeltuinen, de heer Van Haasteren, die er “al jaren niet was geweest, maar onder de indruk” is. Dat is ook terecht. Het ís een mooi gebouw geworden, waar alle leden trots op mogen zijn.

De wijk bepaalt
Een mooi gebouw zegt niet veel. Het zijn de mensen die het hart vormen. In de ogen van ere-voorzitter Joop Honsbeek is daar wel het een en ander verandert. “Dit was echt een heel hechte wijk, waar iedereen elkaar kende. De speeltuinvereniging was daarin een ontmoetingsplek. We hebben hier feesten, partijen, zelfs een begrafenis gehad. (…) Nu is dat toch anders; losser, het (bestuur, JvdS) wisselt nu heel snel. Kennis gaat verloren.” Dit is niet een verbitterd mens, maar een zakelijke constatering. Eentje die verder strekt dan de vereniging “alles is nu toegankelijk voor invaliden, op één ding na: er is hier nergens een invalidenparkeerplaats of iets dergelijks.”.

Nieuwe functies
Dat speeltuinverenigingen “diamantjes in de stad” zijn – volgens Van Haasteren – is jaren geleden al ontdekt door de gemeente. Waarom zouden die niet het wegvallende buurthuis kunnen vervangen? En dus zie je een herontdekking van wat Honsbeek schetst: de speeltuin als sociale kern. In het geval van Rondom De Maredijk is dat ook terug te zien: het gebouw kreeg zaterdag een eigen naam – Maredijkhuis – en biedt gastvrijheid aan steeds meer andere gebruikers, van peuterspeelzaal tot koor. Waar ooit de buurt zichzelf organiseerde – en dat soms niet geheel reglementair deed – is het nu officieel ‘multifunctioneel’.

Zestien blijft zestien
Wethouder Van Gelderen beloofde de aanwezigen dan wel dat “Leiden dit (z’n speeltuinen, JvdS) in stand moet houden en dat plekken als deze in alle wijken moeten zijn” de belangrijkste vraag zal zijn of die locaties ook overal sociale kernen zijn. Van Haasteren wees er al op “speeltuinen gaan op en neer. De ene doet het beter dan de andere. En over de tijd wisselt het ook”. Maar ondertussen heeft Leiden er nog wel zestien!

Voor en door mensen
Het Maredijkhuis zal niet van de ene op de andere dag last krijgen van leegloop. Het was druk. De – lekkere, gezonde – hapjes waren haast niet aan te slepen, en het geroezemoes overstemde soms de officiële toesprekers. Een sociaal trefpunt is toch een trefpunt van mensen. Mensen als de 74-jarige Piet van der Velden die al meer dan dertig jaar komt. Een dagje ouder geworden verzorgt hij de koffie bij de ouderenbijeenkomsten. In 2002 verloor hij zijn stem grotendeels waardoor praten wel heel erg moeizaam gaat. Maar ook hij is er, in zíjn Maredijkhuis.

De speeltuin nieuwe stijl
Binnenkort wordt het speeltuinveld weer opgeknapt (en nu zal de gemeente méér dan de helft betalen). Volgens Van Haasteren gaan alle Leidse speeltuinen deze kant op, die van sociale trefpunten. En volgens Elly de Reus is het te overtreffen doel al bepaald “Dit is de mooiste speeltuin van Leiden”. Maar zij is dan ook penningmeester van Rondom De Maredijk, een vereniging met vijfhonderd leden – tot in Oegstgeest en Leiderdorp.

Leiden Nieuws Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×