Eerste baby geboren na eierstoktransplantatie

In het LUMC is eind 2015 een baby geboren dankzij het terugplaatsen van ontdooid eierstokweefsel. De vrouw was onvruchtbaar geworden door een behandeling voor kanker. Dankzij de transplantatie kon zij toch weer zwanger worden. Deze behandeling wordt in Nederland alleen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uitgevoerd en heeft nu voor het eerst geleid tot een doorgaande zwangerschap en de geboorte van een gezond kind.

Het LUMC is een van de centra voor IVF in Nederland en het enige centrum in Nederland dat eierstokweefstel teruggeplaatst. Sinds 2002 is bij zeventig vrouwen weefsel afgenomen en ingevroren. Bij vijf vrouwen is inmiddels eierstokweefsel teruggeplaatst, tot nu toe bij één vrouw resulterend in een succesvolle zwangerschap.

Ingevroren
Het eierstokweefsel werd bij de vrouw weggehaald voordat zij chemotherapie onderging. Artsen verwijderden één van haar eierstokken, waarvan de buitenschil met daarin onrijpe eicellen werd ingevroren. Ruim drie jaar later is het weefsel ontdooid en teruggeplaatst in de achtergebleven eierstok en onder het buikvlies. De vrouw is vervolgens met behulp van in-vitrofertilisatie (IVF) zwanger geworden.

Selectie
De mogelijkheid om eierstokweefsel in te vriezen wordt nu alleen nog aangeboden aan een selecte groep vrouwen die een behandeling voor kanker moeten ondergaan en incidenteel aan jonge meisjes die door medische behandelingen een grote kans hebben om onvruchtbaar te worden. Wereldwijd zijn er zestig kinderen geboren na de eierstoktransplantatie. Ruim 40 kinderen zijn geboren nadat de moeder is behandeld tegen kanker.

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×